Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hakeri napadaju

Obuzdavanje hakera: Plaćanje računa preko tokena ili smart kartica?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S računa gradskog stambenog gospodarstva u Velikoj Gorici nestalo je 610 tisuća kuna! Osim policije i banke, slučaj istražuje Interopol.

U posljednje vrijeme sve češće se javljaju građani zbog hakerskih napada na njihovo računalo. Iznosi ukradenog novca nisu alarmantni, no valja biti na oprezu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potraga za kradljivcem Ukrali Mercedes, vozili se njime dva tjedna, a onda ga se odlučili riješiti: Nije sve išlo po planu Ilustracija imao 2,3 promila Neobičan ulov prometnih policajaca: Pijan i bez vozačke vozio ukradeni autobus

Istražili smo - kakva je razlika u sigurnosti između građana koji plaćaju račune internetom i tvrtki koje obavljaju transakcije putem sticka.

Tomislavu Landeki, direktoru GSG Velika Gorica, još nije jasno kako je s računa tvrtke nestalo 610 tisuća kuna. Slučaj je prijavio policiji. Poručuje, od banke je dobio stick kojim su mu jamčili sigurnost transakcija. A banka se sad ograđuje.

Zašto su hakerima Twitter računi zanimljiviji od kreditnih kartica?

Apsolutne sigurnosti na internetu nema, poručuje stručnjak za poslovnu sigurnost. Ali, razlika je između korištenja interneta pravnih i fizičkih osoba.

'Građani koji koriste tokene mogu se osjećati znatno sigurnije u odnosu na tvrtke koje koriste čitače za smart kartice i stickove, tu nema nimalo dvojbe', rekao je Marko Kričanić, stručnjak za poslovnu sigurnost.

Dobra je to vijest za Blanku koja od prvog dana račune plaća internetom. Neugodnih iskustava nikad nije imala.

'Kad platim račune, provjerim. I uvijek se točno skine, niti više niti manje. Nemam straha. Ne bojim se ni sad jer nemam toliku lovu da bi tko mogao skinuti', rekla je Blanka.

Policija zabilježi oko 500 računalnih prijevara na godinu. I 200-tinjak hakerskih napada. Okvirna šteta je između 500 tisuća do čak milijun kuna.

'Ne postoji apsolutna sigurnost. Međutim upravo zato - da bi se taj rizik smanjio, potrebno je poštivati određene sigurnosne standarde i standarde samozaštite prilikom korištenja internet bankarstva', rekla je Kristina Posavec, iz Ravnateljstva policije.

Iz HNB-a poručuju kako neprestano potiču banke da unapređuju sustav sigurnosti plaćanja.

Prema raspoloživim saznanjima, dosad zabilježene problematične transakcije ne ukazuju na ozbiljnu prijetnju sigurnosti ovog kanala, a opseg izravne štete nastale tijekom posljednjih mjesec dana ne ugrožava profitabilnost platno-prometnih proizvoda

U slučaju bilo kakve sumnje - odmah treba obavijestiti banku, ali i slučaj prijaviti policiji. Tomislav će zadovoljštinu potražiti na sudu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene