Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milijuni je obožavali

Priča o nesretnoj princezi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Diana Spencer imala je samo dvadeset godina kada je postala princeza. Brak s princom Charlesom nije opstao. Poginula je uz svog ljubavnika Dodija Fayeda.

Bliži nam se Valentinovo. Dan zaljubljenih neki posvete iskazivanju ljubavi koje sve češće prate skupi pokloni, drugi se zadrže na ruži iz vrta, a treći se nad silnim poklonima, ružama i srcetima - zgražaju. Kojoj god skupini pripadali Valentinovo ćete teško zaobići. Kao i mi. Zato smo se odlučili prisjetiti ljubavnih priča o kojima je pričao cijeli svijet. Prva je ona o fatalnoj glumici i američkom predsjedniku. Novu priču donosimo u petak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje tabloidu Diana je medijima 'dilala' telefonske brojeve iz Buckinghamske palače Slika nije dostupna Ikona stila Kako je prva dama postala Jackie O: 'On će moći zaštititi moju djecu'

Imala je samo dvadeset godina kada je 29. srpnja 1981. godine postala princeza. Mlada, lijepa djevojka Diana Spencer udala se za britanskog princa Charlesa. Rodila mu je dva sina, Williama i Harryja, a svijet ju je obožavao zbog njezinog humanitarnog rada i pristupačnosti.

Nije bila tipična predstavnica kraljevske obitelji.

Pokazala je veliki interes za teške bolesti poput AIDS-a. Djelovala je izvan okvira kojih bi se trebala držati jedna princeza.

Njezin brak s Charlesom raspao se 1990-ih, a kasnije se pokazalo da su problemi počeli već 1985. godine. Iako su priču o razvodu htjeli potisnuti, uskoro je postala senzacija ne samo u britanskim, nego i u svjetskim medijima. U jednom intervjuu za BBC 1995. Godine, govoreći o razlozima raspada njenog braka, Diana je rekla 'Bilo nas je troje u braku pa je bila gužva', refereirajući se na Camillu Parker Bowles. Razvod je finaliziran 28. kolovoza 1996. godine.

Dvije godine ljubila kirurga

Nakon razvoda nastavila se baviti humanitarnim radom, ali bila je u potrazi za novom ljubavi. Gotovo dvije godine bila je u vezi s kirurgom Hasnatom Khanom. Kada je princeza poginula mnogi njeni bliski prijatelji rekli su da je upravo Khan bio ljubav njenog života. Vezu su držali daleko od očiju medija. Khan je želio privatnost pa je Diana lagala medijima.


Veza je pukla u lipnju 1997. godine, a uskoro se Diana počela viđati s Dodijem Fayedom. Bio je sin Dianinog domaćina tog ljeta, Mohameda Al-Fayeda koji je kupio 60-metarsku jahtu na kojoj su se zabavljali princeza i njegovi sinovi.

Veza s tragičnim završetkom

Ljubavna afera između Diane i Dodija bila je kratka. Iako su se poznavali godinama, postali su ljubavnici u ljeto 1997. godine, a uskoro se pokazalo da će to biti posljednje ljeto njihovog života.

Nesreća u kojoj su smrtno stradali dogodila se samo dan prije nego su planirali objaviti svoje zaruke i namjeru da se ožene.

Vozili su se prema hotelu Ritz u kojem je bio Dodijev apartman, Tamo je batler već pripremio bocu šampanjca uz koju je stajao zaručnički prsten. Zvao se 'Dit moi oui', odnosno 'reci mi da'.

Neki kažu da je tijekom družena s obitelji Fayed Diana osjetila radost zbog činjenice da se zatekla u svijetu u kojem su je svi voljeli. Dodi je svojim gestama pokazivao koliko je pažljiv. Tako je tijekom njihovog prvog odmora u sprnju iznajmio poznati klub kako bi se mogli zabavljati bez medijske pažnje.

Nakon prvog zajedničkog odmora počeli su ljubavnu aferu. Mediji još nisu bili upoznati s tom informacijom pa su neko vrijeme uživali u zajedničkim druženjima bez prevelike pažnje. Kada nisu bili skupa, neki tvrde, njihovi su telefoni neprestano bili zauzeti. Njihova tajna postala je javna tijekom odmora na jahti Jonikal.

Unatoč intenzivnoj medijskoj pozornosti ostali su zajedno. Iako nije navikao na medije oko sebe, Dodi je prijateljima navodno rekao kako unatoč njihovom nemilorsnom pritisku nikad nije bio sretniji. Diana je jednoj bliskoj osobi rekla kako je u njemu našla ono što je odvijek tražila.

Dianina smrt potaknula mnoge teorije zavjere

Prije fatalne nesreće, Diana i Dodi proveli su devet dana na francuskoj i talijanskoj rivijeri. Bili su na njegovoj jahti Jonikal, a u Parizu su se zaustavili prije puta u London. Grozna tragedija u kojoj su izgubljena dva mlada života zapanjila je cijeli svijet.

U rano jutro 31. Kolovoza 1997. Godine oboje su poginuli u teškoj nesreći jednom pariškom tunelu.  Princezin pogreb gledali su milijuni ljudi, a nakom smrti pojavile su se brojne teroije zavjere. Iako su službena istraživanja za nesreću krivila alkoholiziranog vozača.

Mohamed Al-Fayed tvrdio je da je nesreća bila planirana, a princeza ubijena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene