Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Projekt vrijedan 202.680 eura

Nulta tolerancija na sve oblike nasilja nad ženama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Projekt "Moj glas protiv nasilja" se provodi u okviru natječaja Programa Zajednice za zapošljavanje i socijalnu solidarnost - PROGRESS (2007.-2013.) "Potpora informacijskim i komunikacijskim aktivnostima usmjerenim na uklanjanje nasilja nad ženama" Europske unije.

Dvogodišnji projekt "Moj glas protiv nasilja" čiji je cilj osvijestiti javnost o neprihvatljivosti i nužnosti nulte tolerancije na sve oblike nasilja nad ženama i djevojkama, uključujući obiteljsko nasilje, koji provodi Vladin Ured za ravnopravnost spolova u suradnji s partnerima Ženskom sobom i CESI-jem, predstavljen je danas u Kući Europe.

Pročitajte i ovo Pogreb žrtve nasilja na Zapadnoj obali Na Zapadnoj obali Izraelski doseljenici u valu nasilja ubili dvojicu mladih Palestinaca Četvrti dio velikog predizbornog istraživanja - 2 Tko će sastaviti vladu? Veliko predizborno istraživanje: Ovako bi mogao izgledati Sabor nakon izbora

"Ukupna vrijednost projekta je 202.680 eura, a provedba projekta započela je krajem prošle godine", naglasila je ravnateljica Vladinog ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin na konferenciji za novinare. U sklopu projekta provodit će se različite aktivnosti, od emitiranja audio i video spota, organizacija i održavanja sastanaka Koordinacije županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova, predavanja, seminara, treninga, radionica, održavanja međunarodne konferencije, uličnih aktivnosti do osvještavanja putem internetskih starnica i facebooka. U okviru projekta tiskat će se i dijeliti, između ostalog i Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji koju je Hrvatska potpisala 2013., Priručnik sa smjernicama za medijsko izvještavanje o nasilju u obitelji te Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja.

Jeste li ikad prijavili nasilje i biste li to učinili?

Očekivani rezultati projekta, kazala je Radin, su povećana razina znanja i svijesti opće populacije o svim oblicima nasilja i njena intenzivnija uključenost u prevenciju, dodatno senzibiliziranje javnosti o toj problematici te unapređenje kvalitete rada stručnog osoblja u institucijama. Među ostalim, očekuje se i dodatna senzibilizacija donositelja odluka i medija o svim oblicima nasilja nad ženama, djevojkama/djevojčicama kao i povećana razina znanja i svijesti o seksualnom nasilju i primjeni Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja stručnog osoblja u institucijama te podignuta razina osviještenosti mladih i njihove uključenosti u inicijative rodno uvjetovanog nasilja.

"Očekujem da će se na kraju ovog projekta pokazati pomaci u prevenciji i kvaliteti postupanja u rješavanju pitanja nasilja", kazala je Radin.

Zlostavljanje žena: 'Vezao me za radijatore, a zimi tjerao da spavam gola na balkonu'

Nataša Bijelić iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) istaknula je da su prva udruga u Hrvatskoj koja se počela baviti problemom nasilja u adolescentskim vezama. Istraživanje o adolescentskim vezama koje je ta udruga provela pokazalo je da velika većina mladih u dobi od 16 do 19 godina već ima iskustvo veze, a 80 posto njih kaže da je nasilje u vezama ozbiljan problem u adolescenskoj populaciji. Dvije trećine mladih izjavilo je da se osoba s kojom su u vezi prema njima nasilno ponašala, a nešto manje od pola njih je, kazala je Bijelić, izjavilo da su oni sami bili nasilni prema partneru.

Većina mladih ne percipira ljubomoru kao oblik kontrolirajućeg ponašanja već kao nešto pozitivno i način pokazivanja ljubavi. Četvrtina mladih doživjela je ponašanje motivirano ljubomorom i nisu je prepoznali kao nasilje. Bijelić je navela da su mladi u istraživanju pokazali da prepoznaju fizičko nasilje kao oblik nasilja, no ne doživljavaju ostale oblike nasilja kao nasilje.

Stoga će zadaća te udruge u sklopu projekta biti edukacijski dio te rad s nastavnicima, dok će Ženska soba, kako je istaknula Paula Zore iz Ženske sobe – Centra za seksualna prava u sklopu različitih aktivnosti raditi na osvještavanju i podizanju razine znanja o seksualnom nasilju.

Projekt "Moj glas protiv nasilja" se provodi u okviru natječaja Programa Zajednice za zapošljavanje i socijalnu solidarnost - PROGRESS (2007.-2013.) "Potpora informacijskim i komunikacijskim aktivnostima usmjerenim na uklanjanje nasilja nad ženama" Europske unije. Na konferenciji je premijerno prikazan spot "Prašina" s tematikom nasilja u obitelji i porukom da se taj problem ne 'gura pod tepih'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene