Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahvaljujući CIA-i

Poruka iz boce dešifrirana nakon 147 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka CIA je nakon 147 godina dešifrirala poruku pronađenu u boci još iz doba Građanskog rata.

Riječ je o poruci poslanoj generalu Konfederacije Johnu C. Pembertonu tijekom bitke kod Vicksburga, jedne od ključnih bitki američkog Građanskog rata. Pembertonova vojska nalazila se pod opsadom vojnika Unije na čelu s Ulyssesom S. Grantom u gradiću na Mississippiju dulje od šest tjedana. Vladala je glad, ljudi su jeli mačke, pse i kožu te pravili juhu od gipsa sa zidova.

Pročitajte i ovo Ukrasni svjetleći sob Drugi dan stiglo iznenađenje Ženi u Slavoniji ukrali soba pa je dočekala poruka: "Previše smo popili na Badnjak" Slika nije dostupna Svjetski rekord Pronađena najstarija boca s porukom

>> Boca s porukom doplutala od Floride do Irske u 16 mjeseci

Šifrirana poruka od šest redaka datira iz 4. srpnja 1863. godine, na dan kad se general Pemberton predao, i da ju je dobio, ne bi mu mnogo pomogla. 'Ne možete očekivati nikakvu pomoć s ove strane rijeke', pisalo je na njoj.

Desetljećima izložena u muzeju

Pretpostavlja se da je poruku napisao general John G. Walker iz teksaške divizije. Pemberton se do posljednjeg trenutka nadao kako će mu u pomoć pristići 32 tisuće vojnika generala Josepha E. Johnstona koji su se nalazili u kampu južno od Vicksburga, no to se očito nije planiralo.

U boci je osim papirića s porukom pronađen i metak koji je trebao služiti kao uteg u slučaju da glasnik bude uhvaćen pa mora baciti paket u rijeku. Od 1896.godine boca se nalazila i muzeju. Otpočetka se mislilo kako poruka nema smisla te da je riječ o nasumce ispisanim slovima, no prije par tjedana dekodirao ju je David Gadda, umirovljeni dekoder CIA-e.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene