Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spas u marihuani

Ovo treba vidjeti: Evo što legalizacija kanabisa znači oboljelima od Parkinsonove bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gospodinu Frizellu 30 miligrama marihuane kupuje oko tri sata mira od opake bolesti.

Britanski parlamentarci ponovo su pokrenuli inicijativu da se dopusti uporaba kanabisa u medicinske svrhe, pa kako bi ih dodatno potaknuo da požure s odlukom i toj ideji daju zeleno svjetlo, Ian Frizell (55) upravo je objavio vrlo zanimljiv video.

Pročitajte i ovo Ilustracija zločinačko udruženje Dvojac morskim putem krijumčario marihuanu iz Crne Gore, vrijednost droge oko 600.000 eura Velika akcija Europola. ilustracija EUROPOL u akciji Pala banda koja je izvukla stotine milijuna eura: Obećavali ogromnu zaradu na kanabisu za medicinsku upotrebu

Naime, gospodinu Frizell Parkinsonova bolest je dijagnosticirana 2011., te se početkom godine podvrgnuo ugradnji stimulatora u mozak, odnosno uređaja koji ublažava drhtavice, poboljšava motoričke sposobnosti i smanjuje nehotične kretnje izazvane klasičnim lijekovima.

Kako bi svima prikazao kako mu je kada uređaj ne radi, Frizell ga je nakratko isključio pa u sebe unio 30 miligrama marihuane oralnim putem.

I doista, tremori su mu se znatno smirili već nakon dvadeset minuta, a otkrio je i to da kanabis u njegovom slučaju blagotvorno djeluje na distoniju u desnoj nozi (mišićne kontrakcije) te da mu pomaže da lakše govori.

U Frizzelovom slučaju je jako važno reći da mu prepisani lijekovi stvaraju goleme probleme, u prvom redu mučninu, odnosno naglasiti da nakon unosa spomenute količine kanabisa osjeća olakšanje otprilike tri sata.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je korištenje marihuane u medicinske svrhe odobreno u listopadu 2015. godine, te je korištenje ljekovitih biljnih pripravaka na bazi indijske konoplje preporučeno oboljelima od maligne bolesti, AIDS-a, multiple skleroze i dječjeg epileptičnog sindroma.

Ipak, upotreba kanabinoida nije preporučena za druge neurološke bolesti poput Parkinsonove i epilepsije, ali i kada su u pitanju psihijatrijski poremećaji poput PTSP-a, depresije i anksioznog poremećaja. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene