Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve zbog iPhonea

Urnebesno: Ovakav ugovor između majke i sina još niste vidjeli!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan je 13-godišnjak dobio divan božićni poklon. Ali ne bezuvjetno.

Majka jednog 13-godišnjeg dječaka poklonila mu je iPhone, međutim ne bezuvjetno. Dječak je morao potpisati ugovor od 18 točaka, u kojima su do krajnjih detalja razjašnjeni uvjeti korištenja novog pametnog telefona, piše cultofmac.com. Pismo donosimo u cijelosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna roditelji ogorčeni Djed Božićnjak u Slavoniji "obradovao" 200-tinjak djece stripom eksplicitnog sadržaja: "Koji si pak ti? Izlazi iz mene" Slika nije dostupna U blagdanskom duhu Njemica nije morala platiti kaznu jer će uskoro Božić

'Dragi Gregory,

Sretan Božić! Sad si ponosni vlasnik iPhonea. Dobar si i odgovoran 13-godišnjak i zaslužuješ ovaj poklon. Ali s njime dolaze i određena pravila i odredbe. Molim te, pročitaj ovaj ugovor. Nadam se da shvaćaš da je moja uloga odgojiti te u cjelovita i zdravog mladog čovjeka, koji može funkcionirati u svijetu i koegzistirati s tehnologijom, a ne da ti tehnologija upravlja životom. Ukoliko prekršiš neku stavku ugovora, moraš vratiti iPhone.

Jako te volim i veselim se milijunima poruka koje ćemo razmijeniti u narednim danima.

1. To je moj telefon. Ja sam ga kupila. Ja sam ga platila. Tebi ga posuđujem. Zar nisam najbolja?

2. Uvijek ću znati lozinku.

3. Ako zvoni, javi se. To je telefon. Kaži halo, budi pristojan. Nikad ne ignoriraj poziv ako na ekranu piše mama ili tata. Nikad.

4. Svakoga radnog dana u 19.30 telefon predaj jednome od svojih roditelja, a vikendom to čini u 21 sat. Navečer će biti ugašen, a ponovno upaljen u 7.30. Ako ne bi zvao nečiju liniju, pri čemu bi se javili njihovi roditelji, nemoj zvati i ne šalji poruke. Vodi se instinktima i poštuj druge obitelji onako kako bismo mi željeli da nas poštuju.

5. Telefon ne ide s tobom u školu. Uživo razgovaraj s ljudima s kojima se dopisuješ. To je životna vještina. Izleti, dani kad je skraćena nastava i izvanškolske aktivnosti će zahtijevati posebne dogovore.

6. Ukoliko padne u WC školjku, razbije se o pod ili jednostavno iščezne, ti si odgovoran za troškove popravka. Pokosi travu u dvorištu, babysittaj i štedi novac koji si dobio za rođendan. Dogodit će se, moraš biti pripremljen.

7. Ne koristi tehnologiju da bi lagao, varao ili pravio budalu od druge osobe. Ne upuštaj se u razgovore koji mogu vrijeđati druge. Prvo budi dobar prijatelj i izbjegavaj sukobe.

8. Ne govori u poruci, e-mailu ili u razgovoru ništa što ne bi rekao i uživo.

9. Ne piši u poruci, e-mailu ili govori nekome nešto što im ne bi rekao da se u istoj prostoriji nalaze i njihovi roditelji. Nauči se autocenzuri.

>> Gen, druženje s rodbinom: Nevjerojatni razlozi za razvod

10. Bez pornografije. Po internetu traži informacije koje bi mogao otvoreno dijeliti sa mnom. Ukoliko te bilo što zanima, pitaj nekoga, ponajbolje mene ili svoga oca.

11. Ugasi ga, stišaj ili uopće ne koristi u javnosti. Pogotovo u restoranima, kinu ili tijekom razgovora s nekim. Nisi nepristojna osoba, ne dozvoli iPhoneu da to promijeni.

12. Ne šalji ili primaj fotografije svojih ili tuđih intimnih dijelova tijela. Nemoj se smijati. Nekad ćeš biti u iskušenju to učiniti, bez obzira na svoj visoki stupanj inteligencije. Riskantno je i moglo bi uništiti tvoj tinejdžerski/studentski/odrasli život. To je uvijek loša ideja. Cyber prostor ogroman je i moćniji od tebe. I teško je obrisati nešto takvo, kao što je teško popraviti lošu reputaciju.

13. Ne snimaj bezbroj fotografija ili videa. Ne moraš baš sve dokumentirati. Živi svoje doživljaje. Oni će uvijek imati svoje mjesto u tvom sjećanju.

14. Ponekad telefon ostavi kod kuće i dobro se osjećaj zbog te odluke. On nije živ i nije tvoj produžetak. Nauči živjeti bez njega. Budi jači od osjećaja da nešto propuštaš.

15. Skidaj novu ili klasičnu glazbu, koja je različita od onoga što milijuni drugih slušaju. Tvoja generacija ima pristup ogromnoj količini glazbe, kao nikad u povijesti. Iskoristi taj dar. Proširi svoje horizonte.

16. Svako toliko igraj igru riječi, slagalice ili mozgalice.

17. Otvori oči. Pogledaj što se događa u svijetu oko tebe. Gledaj kroz prozor. Slušaj ptice. Prošetaj. Razgovaraj sa strancem. Raspituj se bez guglanja.

18. Zabrljat ćeš i uzet ću ti telefon. Sjest ćemo i razgovarati o tome. Krenut ćemo ispočetka. Ti i ja uvijek učimo. Ja sam na tvojoj strani. U ovome smo zajedno.

Nadam se da se slažeš s ovim uvjetima. Većina lekcija ne tiče se samo iPhonea, već i života. Odrastaš u brzom svijetu koji se stalno mijenja. Uzbudljiv je i zavodljiv. Budi jednostavan što više možeš. Vjeruj svom umu i srcu prije bilo koje mašine. Volim te. Nadam se da ćeš uživati u svom genijalnom novom iPhoneu. Sretan Božić!

xoxoxo

Mama'

Što mislite o ovakvom 'uvjetnom' načinu nagrađivanja. Biste li i vi takvo nešto učinili svome djetetu? Ukoliko imate 13 godina, biste li pristali na ovakvo što?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene