Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ilustracije na izložbi

Pogledajte kako životinje vide boje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već je poznato da životinje svijet vide drugačije nego čovjek, ali posljednje je istraživanje otkrilo kako ga točno vide.

U Royal Societyju u Londonu izložene su slike koje ilustriraju kako životinje vide jedna drugu. Te su slike rezultat posljednjeg istraživanja koje pokazuje kako boje vide životinje. Mnoge od njih vide ultraljubičasto ili boje koje mi ne možemo vidjeti, što pokazuje da svijet vide potpuno drugačije, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje

Ptice, na primjer, mogu vidjeti ultraljubičasto, pa paun koji gleda potencijalnog partnera ne vidio predivne boje na perju, već intenzivno ljubičastu. Informacije o tome kako životinje vide svijet, mogle bi biti ključ u razumijevanju njihova ponašanja.
Boje na životinjama otkrivaju neke od najznačajnijih primjera evolucije vezano za prirodnu i seksualnu selekciju. Impresivan niz boja dopuštaju životinjama da komuniciraju jedne s drugima, kako bi privukli partnere i izbjegli predatore. Jezik je to, koji ljudi, tek sada počinju razumijevati.

'Mnogo se oslanjamo na boje u svakodnevnom životu i često pretpostavljamo da je ono što mi vidimo, granica u vizualnom svijetu', rekao je dr. Tom Pike, predavač na Sveučilištu Lincoln.

'Međutim, boje kod životinja i rezultat njihove percepcije, često se značajno razlikuju od naše. Mnogo životinja može vidjeti više boja nego mi. Neke životinje vide mnogo manje boja nego mi. Budući da su se boje koje oni vide razvile za dobrobit životinja, a ne ljudi, razumijevanje vizualnog svijeta sa životinjskog stajališta može objasniti zašto su neke životinje svijetle dok su druge tamnije. Ovo nam daje novi uvid u životinjski svijet', objasnio je profesor.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene