450115
450115
450115
450115
450115

Jeziv prizor: Pilot ostao bez svijesti, zrakoplov sam shvatio da mu mora spasiti život

  • , 14.09.2016., 10:39
  • Autor:
  • komentara

Zrakoplov je u manje od 20 sekundi s 5000 metara 'potonuo' na samo 1500.

 
 
 
 
Pilota je spasio sustav poznat kao Ground Collision Avoidance Technology (FOTO: YouTube/Screenshot)
Pilota je spasio sustav poznat kao Ground Collision Avoidance Technology (FOTO: YouTube/Screenshot)

Neimenovani pilot vježbenik koji je početkom svibnja iznenada ostao bez svijesti tijekom leta u F-16 Fighting Falconu iznad vojne baze u Arizoni, posljednji je u nizu kojemu je takozvani sustav Auto GCAS spasio život, otkrila je snimka koju je objavilo Američko ratno zrakoplovstvo.

Pilot je ostao bez svijesti zbog G-sile koja mu je potisnula krv prema nogama, no na njegovu sreću sustav je prepoznao opasnost i na vrijeme ispravio zrakoplov koji je strmoglavo jurio prema tlu.

F-16 je u manje od 20 sekundi "potonuo" s pet tisuća metara na samo 1500, što je aktiviralo Auto GCAS koji je dosad spasio živote četvorici pilota, što na treninzima, što u vojnim akcijama.

Pilot je u trenutku gubitka svijesti bio izložen čak osmerostrukoj G-sili i sasvim sigurno ne bi preživio unatoč tome što ga je njegov instruktor Luke O’Sullivan upozoravao da ispravi F-16. 

Takozvani sustav Ground Collision Avoidance Technology (Tehnologija za izbjegavanje udara u tlo) razvili su NASA, Američko ratno zrakoplovstvo i Lockheed Martin, a američka ga vojska namjerava implementirati i u borbene zrakoplove F-22 Raptor i F-35 Lightning.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se