Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pametna tehnologija

Jeziv prizor: Pilot ostao bez svijesti, zrakoplov sam shvatio da mu mora spasiti život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zrakoplov je u manje od 20 sekundi s 5000 metara 'potonuo' na samo 1500.

Neimenovani pilot vježbenik koji je početkom svibnja iznenada ostao bez svijesti tijekom leta u F-16 Fighting Falconu iznad vojne baze u Arizoni, posljednji je u nizu kojemu je takozvani sustav Auto GCAS spasio život, otkrila je snimka koju je objavilo Američko ratno zrakoplovstvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija izazvali bijesne reakcije "Što je s ljudima? To je tako opasno": Deseci posjetitelja festivala uperili lasere u putnički avion Ilustracija Boeingova avion kojemu su otpala vrata Drama u zraku Boeing u sve većim problemima: Avionu s više od stotinu putnika tijekom leta otpao dio krila

Pilot je ostao bez svijesti zbog G-sile koja mu je potisnula krv prema nogama, no na njegovu sreću sustav je prepoznao opasnost i na vrijeme ispravio zrakoplov koji je strmoglavo jurio prema tlu.

F-16 je u manje od 20 sekundi "potonuo" s pet tisuća metara na samo 1500, što je aktiviralo Auto GCAS koji je dosad spasio živote četvorici pilota, što na treninzima, što u vojnim akcijama.

Pilot je u trenutku gubitka svijesti bio izložen čak osmerostrukoj G-sili i sasvim sigurno ne bi preživio unatoč tome što ga je njegov instruktor Luke O’Sullivan upozoravao da ispravi F-16. 

Takozvani sustav Ground Collision Avoidance Technology (Tehnologija za izbjegavanje udara u tlo) razvili su NASA, Američko ratno zrakoplovstvo i Lockheed Martin, a američka ga vojska namjerava implementirati i u borbene zrakoplove F-22 Raptor i F-35 Lightning.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene