Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugroženi koralji

Otkriveno pet ŠOKANTNIH činjenica o Velikom koraljnom grebenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvješće završava u pesimističnom tonu. Jasno se ističe kako je Veliki koraljni greben ozbiljno ugrožen te da se ne čini dovoljno da ga se zaštiti.

Za Veliki koraljni greben u Australiji stiglo je alarmantno izvješće koje zahtijeva pažnju svjetske javnosti kako bi se zaštitio ovaj vrijedni dio Svjetske prirodne baštine na listi UNESCO-a, piše Business Insider.

Porast temperature mora


Klimatske promjene i dalje su najozbiljnija prijetnja Velikom koraljnom grebenu, stoji u izvješću Agencije koja upravlja pomorskim parkovima Australije. Temperature mora i dalje će rasti što ugrožava rast koralja i njihov opstanak općenito. U izvješću se predviđa da bi greben mogao ostati bez koralja ako se more zagrije još 1,5 stupanj Celzijus.

Prijetnja bioraznolikosti

Iako se broj grbavih kitova, krokodila i zelenih kornjača blago oporavio, uvjeti za mnoge druge vrste pogoršali su se. Zbog porasta temperature mora i zagađenja, morske je trave sve manje, a morske vrste izravno su ovisne o njoj jer je izvor prehrane mnogima.

Pročitajte i ovo Ilustracija aviona kompanije LATAM Let iz noćne more VIDEO Najmanje 50 putnika ozlijeđeno tijekom avionskog leta: Jedna osoba u teškom stanju prevezena u bolnicu Ilustracija ŠTO SE DOGODILO? Mještani otkrili 14 leševa na obali: Novo misteriozno nasukavanje kitova u Tasmaniji

ŠOKANTNO: U krokodilu pronašli ljudske ostatke!?

Zagađenje i druge aktivnosti ljudi

U izvješću je iznesen šokantan podatak da je 12.114 kilograma otrovnih herbicida u 2013. godini prošlo kroz greben. Prijetnja grebenu su i brodovi, odnosno zagađenje koje stvaranju, a u narednih 20 godina njihov će se broj, na 'koraljnom koridoru' povećati za 250 posto.

Luka Abbot


Jedno od najkontroverznijih pitanja je širenje luke Abbot kod Bowena. Procjenjuje se da će to zahtijevati iskapanje pet milijuna tona zemlje s morskog dna. Također, bacanje u more ostataka od izgradnje ugrozit će zdravlje koralja.

Nema poboljšanja


Izvješće završava u pesimističnom tonu. Jasno se ističe kako je Veliki koraljni greben ozbiljno ugrožen te da se ne čini dovoljno da ga se zaštiti. Vlada Australije izložena je kritikama zbog kontroverznog projekta rudnika u području koje je uz morski park, a što će, ukoliko se realizira, drastično smanjiti kvalitetu vode. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene