Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U čemu je 'kvaka'?

Pet jednostavnih koraka kako uštedjeti i ostvariti životne ciljeve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postoje jednostavni koraci kako uštedjeti novac i postići zacrtane životne ciljeve. Ključ svega je isključivo u disciplini.

Ostavljanje nešto novca sa strane svaki tjedan na sigurno mjesto gotovo da je nemoguće za one koji nemaju fiskalnu disciplinu. Istraživanje MoneySmarta pokazuje kako su muškarci "brzi i odlučni" te štede za jednu po jednu stvar, dok su žene "spore i umjerene" te rade istovremeno na više svojih želja kad je riječ o štednji.

Pročitajte i ovo Gorivo kod susjeda jeftinije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Cijene benzina Usporedili smo cijene goriva u Hrvatskoj s onima u inozemstvu: Evo gdje se u susjedstvu isplati točiti gorivo Slika nije dostupna BEZ OBZIRA NA VISINU PRIMANJA Stručnjakinja za osobne financije objasnila kako svatko od nas može uštedjeti

Ako planirate strategiju štednje, evo pet korisnih savjeta kako u tome i uspjeti, a koje prenosi news.com.au.

1. Postavite cilj

"Imajte ideju koliko košta stvar za koju štedite i imajte jasan cilj zacrtan u sebi", ističe Miles Labrey, viši izvršni direktor financijske pismenosti australske Komisije za sigurnost i investicije MoneySmart.

Dobar početak jest napraviti plan koliko mislite odvajati od svake plaće, bilo na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj bazi.

2. Napravite budžet

"Stanite i osvrnite se na vaše troškove i bez da tražite drugi posao, obratite pažnju na što trošite i počnite trošiti pametnije", kaže Janine Allis, osnivačica tvrtke Boost Juice i jedna od najuspješnijih Australki u svijetu biznisa.

Napravite kartu tjednog budžeta rastavljajući ga na kategorije kako biste dobili jasniju sliku vaših tjednih troškova.

Nakon toga odredite koliki su vam prinosi i koliko morate potrošiti svaki tjedan te koliko vam ostaje za štednju nakon što preuredite te troškove na pametniji način.

Evo kako on i supruga štede milijune

3. Različiti bankovni računi

Pospremanje ušteđevine na bankovni račun kojem je pristup otežan spriječit će vas da svako malo pomišljate na to da posegnete za teško stečenom ušteđevinom kad se nađete u kušnji. Istovremeno, obratite pažnju i na to da dobijete što povoljniju kamatu na, primjerice, oročenu štednju.

4. Srežite troškove

Svakodnevna kava u kafiću i ručak u fast food ili drugim restoranima su nepotreban i velik trošak već na mjesečnoj, a kamoli godišnjoj razini.

Razmislite o pripremi instant kave ili da kavu ponesete od kuće na posao, kao i da pripremite nekakav zalogaj za ponijeti na radno mjesto, kad se javi potreba za hranom. Obrok možete pripremiti i kod kuće, ali je za to potrebna disciplina.

5. Pratite svoj napredak

Jednom kad napravite plan i počnete s provedbom, budite dovoljno samokritični pa provjeravajte svoj napredak vrlo strogo. Ne treba to biti svaki dan, ali radite to u određenim intervalima koje sami postavite.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene