445670
445670
445670
445670
445670

Otkriveni prvi znanstveni dokazi za drevnu kinesku poplavu

Znanstvenici su otkrili prve dokaze koji idu u prilog teoriji o velikoj kineskoj poplavi i začetku dinastije Xia, događaju za koji se, prema legendi, tvrdilo da je obilježio začetak kineske civilizacije.

 
 
 
 
Kineska Žuta rijeka (Foto: Thinkstock)
Kineska Žuta rijeka (Foto: Thinkstock)

Znanstvenici su otkrili prve dokaze koji idu u prilog teoriji o velikoj kineskoj poplavi, katastrofi koja je označila početak kineske civilizacije, a koju su mnogi do sada smatrali samo legendom. 

Analizom kostiju djece stradale u potresu za koji se vjeruje da je uzrok poplave, geolozi su otkrili kako se ovaj događaj zbio stotinama godina kasnije nego što je tradicionalno smatrano.

Prije ovog otkrića, nisu postojali znanstveni dokazi koji bi išli u prilog spomenutoj poplavi, no kineski tim istraživača razvio je teoriju o kataklizmičkom događaju koji su smjestili oko 1900. godine prije Krista, prenosi BBC. Otkriveni su ostaci klizišta dovoljno velikog da bi zaustavilo tok Žute rijeke, koje je potom poput svojevrsne brane uzrokovalo nakupljanje rijeke na jednom mjestu u trajanju do 9 mjeseci, nakon čega je brana popustila što je dovelo do poplave koja je trajala više od dva desetljeća, najdulju u posljednjih 10.000 godina. 

Ovaj pronalazak ide u prilog teoriji o dinastiji Xia, prvoj kineskoj dinastiji za koju se nakon ovog otkrića vjeruje kako se pojavila mnogo kasnije nego što se do sada smatralo. 

Prema legendi, kineski vladar Veliki Yu istaknuo se kao heroj nakon što je uspio ukrotiti Žutu rijeku pomoću jedinstvenog sustava odvodnje te tako utemeljio početke Xia dinastije i cjelokupne kineske civilizacije. 

Legenda o velikoj poplavi i dinastiji Xia opće je poznata u Kini, no do sada su je mnogi poricali zbog nedostatka dokaza za nju. Novootkriveni dokazi objavljeni u znanstvenom časopisu Science mogli bi promijeniti dosadašanja mišljenja o kineskoj povijesti i začetku njene civilizacije. 

Ukoliko je velika poplava zaista povijesna činjenica, a ne mit, tada će legenda o začetku dinastije Xia promijeniti dosadašnja povijesna učenja. 

  

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se