Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripazite

Osam stvari koje ne bi trebalo reći na razgovoru za posao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ova krizna vremena kada je potraga za poslom postala prava avantura, potrebno je posebno paziti na svaku sitnicu koja bi nam mogla pomoći (ali i odmoći) na tom putu.

Razgovori za posao mnogima predstavljaju golem stres, posebno zbog straha da nećete dati prave odgovore na postavljena pitanja. No, čini se kako, osim pravih odgovora, morate znati postaviti i prava pitanja, piše Business Insider.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova pravila Velika promjena: Poslodavci će morati navesti iznose plaća u oglasima za posao Slika nije dostupna Većina ovo ne zna Razbijeno 10 mitova o razgovorima za posao

'Ono što će potencijalni poslodavac najprije zapamtiti su pitanja koja ste im postavili, jeste li pozorno slušali njihove odgovore te da možete naslutiti kakva je organizacija u njihovoj tvrtki', rekao je Mark Jaffe, profesionalni 'lovac na glave'.

>> Ove bi vas greške mogle stajati posla!

Ovo su najgora pitanja koja možete postaviti potencijalnom poslodavcu na razgovoru za posao.

1. Kakva je politika tvrtke prema godišnjim odmorima i beneficijama?

Takvo pitanje nije prikladno na razgovoru za posao, njega možete postaviti tek kada vam posao doista ponude.

2. Možete li mi reći nešto više o svojoj tvrtki?

Nikada ne smijete postaviti ovakvo ili slično pitanje. Poslodavci misle da ste se prije razgovora dobro informirali o tvrtki u kojoj se želite zaposliti.

3. Hoću li morati raditi prekovremeno?

Na rijetko kojem poslu danas nećete morati raditi katkad prekovremeno. Radije pitajte kako na tom radnom mjestu izgleda tipičan radni dan, koja će vam biti zaduženja i odgovornosti i onda u razgovor suptilno ubacite pitanje ostaju li zaposlenici često prekovremeno.

4. Zašto je osoba koja je zadnja bila na ovom radnom mjestu otišla?

Ako vas to dosita zanima radije pitajte radi li se o novom radnom mjestu ili o poziciji s koje je netko otišao. Tako ćete saznati hoćete li raditi u unutar već postavljenih parametara ili ćete 'zaploviti' novim vodama.

5. Mislite li da zadovoljavam uvjete?

Ovakvo pitanje stvara pritisak na poslodavca. Ako je zainteresiran za vas javit će vam na vrijeme.

6. Kakva je plaća za ovo radno mjesto?

Iako je upravo to ono što nas najviše zanima, ipak je bolje da ne postavljamo odmah pitanja o plaći, bar ne na prvom razgovoru. Ponekad je bolje pričekati da poslodavac započne priču o plaći.

7. Koliko će dugo trajati ovaj razgovor? Žuri mi se.

Ni slučajno nemojte postaviti ovo pitanje, niti svako malo pogledavati na sat ili mobitel. Ako u startu ne možete odvojiti dovoljno vremena za ovu tvrtku teško da ćete dobiti posao.

8. Ne, nemam nikakvih pitanja za vas.

Kada vas na kraju razgovora pitaju imate li dodatnih pitanja, obavezno iskoristiti tu priliku. Razgovor za posao treba poprimiti formu dijaloga u kojem će obje strane ravnopravno sudjelovati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene