Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čip među prstima

On je čovjek koji hakira telefone pomoću implantata pod kožom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Seth Wahle se je dobro proučio, a onda ugradi čim između dva prsta.

Ako Sethu Wahleu predate svoj telefon, on može ukrasti vaše fotografije, lozinke i još dosta toga samo držeći ga.

Pročitajte i ovo Novi prosvjedi žutih prosvjeda u Francuskoj (Foto: AFP) Na ulicama Pariza Najbrutalniji okršaji Žutih prsluka i policije: Prosvjednik izgubio ruku u detonaciji granate Vjenčali se pet dana nakon napad krokodila (Foto: screenshot/Reuters) - 5 Borba za život Napao je krokodil, ostala bez ruke, a onda iznenadila odlukom samo 5 dana kasnije

BBC je doznao kako. Seth je naime jedan od sve većeg broja ljudi koji imaju čip implantiran u tijelo. Ovaj bivši brodski časnik sada je inženjer u tvrtki koja se zova APA Wirelees i biohaker je što znači da je netko tko se voli poigravati s granicama ljudskog tijela.

Čip se koristio kako bi ponudio intrigantna uvid u budućnost cyber sigurnosti. Korišteći čip koji je ugrađen u njegovu ruku, on i njegoc suradnik Rod Soto pokazali su da mogu upasti u nečiji telefon jednostavnim dodirom. Izlaganje će imati na konferenciji u Miamiju 16. svibnja.

Tvrde da njihovi razlozi zbog kojih rade to što rade nisu zlonamjerni. Samo žele pokazati skrivene načine na koje će jednog dana netko možda hakirati naša računala ili telefone, a da mi toga nećemo biti svjesni.

Opasnost koja neprestano raste: U ratu protiv cyber terorizma

Wahleov implantat je RFID čip - maleni uređaj koji može držati male količine podataka i komunicirati s uređajima u blizini.

Jedna od ideja koju je imao je da se njegov čip koristi kao sigurnosni mehanizam za pištolj na način da će pištolj pucati samo kada je u njegovoj ruci. Nakon susreta sa Sotom došli su na ideju da provjere mogu li pomoću čipa provaliti u nečiji telefon samo njegovim držanjem u ruci. I uspjeli su.

Nekoliko mjeseci potrošili su na dizajniranje i prva proba bila je uspješna. Kada je telefon u Sethovoj ruci čip šalje signal do uređaja, nakon čega se pojavi poruka korisniku mobitela želi li otvoriti određeni link. Ako korisnik klikne 'da' instalira mu se maliciozna datoteka koja povezuje telefon s udaljenim poslužiteljem kojemu može pristupiti netko drugi.

U samo nekoliko minuta s telefonom u Sethovoj ruci i Sotom za računalom bili su u mogućnosti preuzeti datotetke s ugroženog uređaja.

Samo početak

Naravno, na ovaj način svaki korisnik bio bi sumnjičav prema poruci i linku. No, dvojac ističe da im je jako malo potrebno da poruku učine takvom da izgleda kao ažuriranje sustava.

Njihov eksperiment vjerojatno je samo početak hakinraja pomoću tjelesnih implantata. No, šanse da danas naletite na nekoga s ovakvim čipom u ruci su jako male. Čipovi se ne usađuju u tijelo tek tako, a biohakeri nisu svuda oko nas.

Prije nego je ugradio čip Wahle je puno vremena proveo istražujući opcije. Nakon što je sve dobro proučio platio je tattoo umjetniku da mu ubrizga čip u ruku, u dio između palca i kažiprsta.

Reakcije na najveći hakerski skandal: 'Nemojte zahvaljivati onome tko je objavio fotografije'

'Da, jako je boljelo. U tom trenutku bilo je strašno bolno, ali čim je igla izvučena bol je nestala', prisjetio se Wahle ugradnje.

Bitno je naglasiti da Soto i Wahle nisu prekršili zakon prilikom upada u uređaj jer su koristili Wahleov mobitel. No, ako netko iskoristi ovu mogućnost na nekome tko nema pojma što se događa situacija postaje kompliciranija. Upadanjem u sustav bez pristanka vlasnika krši se zakon.

Soto i Wahle o ovoj su mogućnosti progovorili kako bi objasnili ljudima čemu bi njihovi uređaji mogli biti izloženi. A kada je žrtva svjesna potencijalne opasnosti, onda je i opreznija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene