Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RECIKLIRANJE POČINJE OD KUĆE

Odvajate li otpad u svojem kućanstvu?

PR
PR
Sa sve većim porastom stanovnika, ubrzanim načinom života i potrošačkim navikama, raste i količina proizvodnje otpada koji se gomila, onečišćuje zrak i vode te posljedično smanjuje kvalitetu života građana.

 Tako se prema posljednjim podacima u Zagrebu godišnje proizvede više od 300 tisuća tona komunalnog otpada, kojeg nažalost, većina građana ne odvaja u zasebne spremnike.

Pročitajte i ovo Ilustracija gradsko izborno povjerenstvo Kako zaraditi na dan izbora: Objavljen poziv za Zagreb, ima jedan uvjet Tomislav Tomašević Nakon 13 godina Gradu Zagrebu promijenjen kreditni rejting

Više od dvije trećine stvari koje bacamo može se reciklirati

Uspješno recikliranje počinje kod kuće, a prenosi se u školsko i poslovno okruženje. Svaki Hrvat dnevno proizvede kilogram otpada, a u našim kućanstvima papir i plastika čine većinu otpada. Recikliranjem prvenstveno štedimo energiju što je vrlo važan faktor u očuvanju životne sredine te ublažavanja efekata globalnog zatopljenja. Na primjer, energija koja se uštedi recikliranjem jedne staklene boce, dovoljna je da žarulja od 100 W gori čak 4 sata. Također, reciklaža pomaže i u očuvanju prirodnih resursa i njome dobivamo nove proizvode te se smanjuje i potreba za korištenjem prirodnih resursa čuvajući ih za buduće generacije. Isto tako, odvojenim prikupljanjem otpada građani smanjuju troškove gospodarenja otpadom u jedinicama lokalne samouprave i na taj način direktno utječu na visinu svojih troškova za odvoz komunalnog otpada.

PR PR

Mali napor danas za veliku dobrobit sutra

Otpad koji proizvodimo u velikoj mjeri utječe na okoliš i kvalitetu našeg života. Zbog toga Grad Zagreb provodi kampanju Stavi pravu stvar na pravo mjesto sa svrhom sustavne edukacije i informiranja građana o važnosti odvojenog prikupljanja otpada kako bi se smanjio negativni utjecaj na okoliš i očuvao „beli Zagreb grad“ za buduće generacije. Također, u svim gradskim četvrtima u Zagrebu postavljeni su spremnici za odvojeno sakupljanje otpadnog papira, plastike, stakla te tekstila, a kako bi se građanima olakšao pronalazak njihovih lokacija, razvijena je i interaktivna karta koju možete pogledati ovdje. Osim toga, usvojen je i Plan gospodarenja otpadom grada Zagreba za razdoblje od 2018. do 2023. sa detaljnom i preciznom pripremom te planiranim aktivnostima koje predstavljaju baza za uspostavu učinkovitijeg sustava gospodarenjem otpadom koji zadovoljava ekološke standarde, kao i europske i nacionalne direktive.

Građanska je dužnost i ljudska odgovornost da svojim postupcima nastojimo učiniti svoj grad boljim i ugodnijim mjestom za život, okoliš čišćim i Zemlju zelenijom. Stoga, imajući na umu obvezu prema generacijama koje dolaze – prikupljajmo otpad odvojeno!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene