Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Učestalost zaraze

Odrasla osoba od gripe će oboljeti svakih pet godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odrasle osobe prosječno obole od gripe svakih pet godina, pokazalo je istraživanje koje su britanski znanstvenici proveli u Kini, prenosi BBC.

Znanstvenici su testirali uzorke krvi 151 kineskog dobrovoljca u dobi od sedam do 81 godine kako bi utvrdili koliko je česta zaraza gripom. Sličnim testiranjem u Britaniji namjeravaju provjeriti pokazuju li rezultati istraživanja na kineskim dobrovoljcima univerzalnost.

Pročitajte i ovo Bolnica - 2 Jedna osoba umrla Samo u jednoj županiji ove sezone više od tisuću oboljelih: "Govorili smo i prije COVID-a da je bolest ozbiljna" Ilustracija, ubod komarca Zapadna Australija Širi se smrtonosna bolest: Zdravstvena organizacija izdala upozorenje putnicima i lokalnom stanovništvu

Prikupljanje takvih podataka, koje dosad nije rađeno, pomoglo bi stručnjacima da bolje razumiju tko je izložen riziku infekcije i koliko često kao i način i brzinu širenja bolesti u zajednici.

Znanstvenici s Imperial College London te instituta u SAD-u i Kini testirali su krv dobrovoljaca na prisutnost antitijela na virus gripe kako bi utvrdili jesu li ikad bili zaraženi i koliko često.

Vrhunac epidemije: Tri puta više oboljelih od gripe u Hrvatskoj

Znanstvenici su testirali krv na devet najčešćih sojeva virusa gripe koji su kružili svijetom između 1968. i 2009. Radi se o sojevima virusa gripe tipa A koji su se širili Europom i SAD-om.

Otkrili su da su djeca gripu dobijala prosječno svake druge godine jer su u toj dobi intenzivniji kontakti s mnogim osobama što omogućava širenje zaraze, a gripa je postajala rjeđa s godinama. Od 30 godine života gripa bi se pojavljivala prosječno dva puta u deset godina, što je rjeđe nego se vjerovalo.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu PLoS Biology. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene