Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eksperimentalna faza

'Imamo proceduru koja vas iz mrtvih vraća u žive'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postupak povratka u žive uključuje pražnjenje krvi iz tijela i hlađenje na temperaturu za 20 stupnjeva ispod normalne tjelesne temperature.

Radikalni postupak koji uključuje zamjenu pacijentove krvi s hladnom slanom vodom može vratiti ljude s ruba smrti, kaže David Robson.

Pročitajte i ovo Ilustracija optužuju vlasti Umro od srčanog udara na plaži, a onda je obitelj doživjela novi šok: "Čije su nam tijelo to dovezli?!" Hitna pomoć Jedna osoba privedena Strava u Slavoniji: U centru grada pronađeno tijelo, sumnja se na ubojstvo

'Kada vam je tjelesna temperatura 10 Celzijevih stupnjeva i nema moždane aktivnosti, otkucaja srca, krvi- svi će se složiti da ste mrtvi. Ali još uvijek vaš možemo vratiti', tvrdi Peter Rhee sa Sveučilišta u Arizoni.

A Rhee, piše BBC, ne pretjeruje. U suradnji sa Samuelom Tishermanom sa Sveučilišta Maryland pokazao je da je moguće zadržati tijelo u 'suspendiranoj animaciji' satima. Postupak, zasad testiran na životinjama, uključuje pražnjenje krvi iz tijela i njegovo hlađenje na 20 Celzijevih stupnjeva ispod normalne tjelesne temperature.

Jeste se ikad zapitali kako je to umrijeti? Provjerite u 'simulatoru smrti'

Kada se ozljeda sredi, krv se opet pumpa kroz vene, a tijelo se polako zagrijava. Kada dosegne određenu temperaturu, srce ponovno počne kucati. Životinje na kojima je proveden eksperiment vraćale su se u normalnu samo dan nakon buđenja.

Tisherman je dospio na naslovnice kada je ranije ove godine objavio da je spreman za eksperimentiranje na čovjeku, odnosno na žrtvama pucnjave.

Prvi pacijent bi trebao biti toliko teško ranjen da mu i srce prestane kucati. Eksperiment bi mu onda bio posljednja nada, a New York Times je povodom objave napisao: 'Ubijanje pacijenta da bi mu se spasio život'.

Srce koje opet počne kucati je polovica bitke

Tisherman poručuje kako je važno da javnost zna da nije riječ o znanstvenoj fantastici. Sve je bazirano na eksperimentalnom radu i proučavano je na discipliniran način. On na smrt gleda kao na trenutak u kojem liječnici odustaju od reanimacije, ali čak i tada neki ljudi se, smatra, mogu vratiti.

Bebu proglasili mrtvom, plačem se spasila od kremiranja

Međutim, ponovno kucanje srca tek je polovica bitke. Naime, nedostatak kisika nakon pretrpljenog srčanog udara može izazvati ozbiljna oštećenja tjelesnih vitalnih organa, osobito mozga. Moguće rješenje za ovaj problem je hlađenje tijela jer na nižim temperaturama stanice počinju raditi usporenim ritmom pa se smanjuje moguća šteta uzrokovana manjkom kisika.

Ostali liječnici na postupak gledaju sa zanimanjem.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene