Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I nakon nekoliko godina

Važno otkriće koje će kriminalcima otežati posao!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici se nadaju da će tom metodom s vremenom moći datirati i otiske stare nekoliko godina.

Nizozemski institut za sudsku medicinu može odsad očitati starost otisaka prstiju, objavljeno je u srijedu, a otkriće bi jednog dana moglo omogućiti određivanje starosti otisaka nađenih na mjestu zločina i nakon nekoliko godina.

Pročitajte i ovo Privođenje osumnjičenog za ubojstvo Ukrajinca u Slavonskom Brodu - 6 U stanu Cure detalji o ubojstvu u Slavonskom Brodu: Na proslavi rođendana izbila je tučnjava... Policija istražuje smrt Ukrajinca Uhićen je FOTO Policija otkrila tko je ubio Ukrajinca u Slavonskom Brodu, objavili i što je s ostalim privedenima

U tijeku digitalna forenzika: Istražuje se tko je hakirao stranicu o EU fondovima?!

'Nije to sveti Gral, ali je važno otkriće', rekao je Marcel de Puit, znanstvenik iz nizozemskog instituta koji tvrdi da je njima prvima u svijetu to pošlo za rukom.

'Policija nas uvijek pita može li se odrediti starost otisaka na mjestu zločina', kaže de Puit te objašnjava, ako se primjerice radi o provali, a na mjestu su pronađeni tragovi susjeda, postavlja se pitanje je li susjed osumnjičen ili otisci potječu od dana kada je svratio na kavu?

'Datiranje otisaka prstiju može odrediti kada je potencijalni osumnjičenik bio na mjestu zločina i koji su otisci relevantni za istragu', dodaje znanstvenik.

Forenzičari traže nestalog pomorca: 'Kamere su razbijene, brod opran, nema nikakvih dokaza'

Otisci prstiju sastoje se od znoja i sebuma, a u njima ima kolesterola, aminokiselina ili proteina. Kemijske sastojke moguće je analizirati. Neki od njih s vremenom nestaju, a međusobni odnos tih kemijskih elemenata omogućuje datiranje otisaka.

Ako uvjeti očuvanja to dopuste, starost otisaka može se sa sigurnošću utvrditi na dan ili dva precizno i to 15 dana nakon što su ostavljeni.

Nakon laboratorijskih testiranja, znanstvenici se nadaju da će tom metodom s vremenom moći datirati i otiske stare nekoliko godina. Sada institut pokušava utvrditi, također na temelju kemijskih sastojaka, je li osumnjičeni bio pod utjecajem droga, odnosno što je pojeo ili popio. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene