Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Forenzičari traže pomorca:

'Kamere su razbijene, brod opran, nema nikakvih dokaza'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trenutačno se u Hrvatskoj traga za dvije i pol tisuće ljudi. A izvan granica, hrvatski forenzičari svim silama nastoje riješiti slučaj nestalog pomorca Maria Boke. Kažu: 'Ovo je jedna od najčudnijih situacija s kojom smo se susreli'.

'Moj sin Mario Boko hrvatski pomorac je nestao 13.6. 2013. na brodu Atlas japanske kompanije. Bio je 8 mjeseci na brodu i to mu je bio prvi odlazak od kuće. Mi vjerujemo da će se naš Mario jednog dana javiti. Mi ne gubimo nadu i nećemo je izgubiti nikada dok ne doznamo istinu', rekao je njegov otac Jakov Boko.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tužna priča Apel oca nestalog pomorca: 'Pomozite mi naći sina!' Slika nije dostupna Nestao kod Singapura Obitelj nestalog pomorca moli hrvatsku državu za pomoć: Pomozite nam naći našeg Marija!

'To je jedna od najčudnijih situacija s kojom smo se susreli. Kolege koje su radile na tom slučaju ne samo da nisu sačuvali tragove nego su ih kompletno uništili. Dakle, vi imate kamere koje su potpuno razbijene, imate brod koji je opran, vi nemate nikakav dokazni materijal, a mi kao takvi ne možemo doći na teritorij druge države istraživati bez njihove suglasnosti', rekao je forenzičar i genetičar prof. Dragan Primorac.

Hrvatska unutar Europske unije nažalost ima strateški položaj za trgovanje ljudima. Treći je to najjunosniji ilegalni biznis na svijetu. Roditelji su dali svoj DNK profil i proslijeđen je singapurskoj policiji. Rapid DNK tehnologiju za suzbijanje trgovine ljudima i seksualno iskorištavanje posljednjih godina intenzivno koriste u SAD-u. Došli su je preporučiti i Hrvatskoj.

>>Nevjerojatan podatak: U modernom ropstvu živi gotovo 30 milijuna ljudi

'Svačiji DNK je jedinstven samo toj osobi i ono što možemo na mjestu zločina, recimo na mjestima podvođenja djece i bordelima, jest uzeti DNK s tih mjesta i staviti ga u kompjutorsku bazu podataka. Zatim možemo početi pratiti trag mladih djevojaka kako putuju svijetom, locirati ih, identificirati i vratiti kući', rekao je Chris Asplen, bivši pomoćnik državne tajnice SAD-a.

A Hrvatska je problem Europskoj Uniji kao tranzitna zemlja prodaje ljudi.

'Sarajevo je tranzitni i odredišni centar danas u Europi i druga najučestalija ruta. Žrtve uglavnom dolaze preko Turske, a završavaju u Velikoj Birtaniji. Hrvatska je apsolutno mjesto koje one moraju proći', pojasnio je Primorac.

Ljudima je izuzetno unosno trgovati, najjunosnije nakon droge i oružja, biznis je to vrijedan 32 milijarde dolara na godinu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene