Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osnovnoškolci u kvizu

Stazić: Važno je da upoznaju Sabor, tako neće nasjedati na neistine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Održan je online kviz za osnovnoškolce kojem je cilj popularizacija hrvatskog parlamenta i drugačiji odnos prema njemu.

Nepunih 17, od raspoloživih 30 minuta trebalo je učenici Eleni Crnković iz Osnovne škole Ludbreg da postigne najbolji pojednačni rezultat na online kvizu 'Koliko poznaješ Hrvatski sabor'.

Pročitajte i ovo Učenici isperd škole Vladislav Ribnikar Prijete im visoke kazne Potvrđena optužnica protiv roditelja ubojice iz Beograda, evo kolika im kazna prijeti Škola u Cavtatu na svečanoj sjednici Potpisan ugovor o financiranju nove zgrade osnovne škole u Cavtatu, Fuchs: "Mi smo svoje pokrili, osigurali smo novac"

Od mogućih 40 Elena je osvojila 39 bodova, 'zapela' je na pitanju koliko se puta u NDH, tijekom 1942. godine, Sabor sastao (tri puta).

Kviz je održan u četvrtak, a sudjelovalo je 576 učenika iz 96 osnovnih škola iz cijele Hrvatske. Organizirala ga je saborska Služba za građane u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Učenici vrijeđaju profesore na Facebooku, zaradili prijavu policiji

U kvizu su sudjelovali timovi od po tri učenika – po jedan iz šestog, sedmog i osmog razreda, koji su imali svoje zamjenike, a svaka je škola mogla prijaviti samo jedan tim. Koji je tim bio najbolji znat će se tijekom dana, kad se obrade rezultati, informacija će biti objavljena na web stranici Sabora, a najbolji nagrađeni, najavila je autorica Kviza, voditeljica Službe za građane Ružica Šimunović.

Online kviz je imao 30 pitanja, 15 o povijesti Sabora i saborovanja te isto toliko pitanja o radu modernog Sabora, a koja su u korelaciji sa građanskim odgojem. Za svako pitanje bila je rezervirana jedna minuta. Rezultati su pokazali da su učenici najviše griješili na pitanju 'Kada je predsjednik države spriječen u obavljanju dužnosti, privremeno ga mijenja predsjednik Sabora, odlukom Vrhovnog suda – da ili ne'?

Iz Dugog sela u Sanremo - Učenici OŠ Ivan Benković oduševili svojim Briljantinom

Izravan poticaj za kviz, kaže autorica Šimunović, došao je sa stranica parlamenata starih demokracija, koje razvijaju različite edukativne programe kao doprinos obrazovnom sustavu. No, naš kviz je autonoman i jedinstven, naglašava Šimunović i tumači kako je njegov cilj popularizacija hrvatskog parlamenta i drugačiji odnos prema njemu. Proteklih tjedana, u pripremi za kviz, u 576 obitelji otvoreni su Ustav i Poslovnik, proučavane stranice Sabora, tog čuvara opstojnosti hrvatskog naroda, rezimirala je Šimunović.

Priznajući da pitanja nisu bila nimalo laka, pobjednici Eleni, ali i svim sudionicima kviza, čestitao je potpredsjednik Hrvatskog sabora Nenad Stazić. 'Važno je da učenici upoznaju Sabor, da on bude otvoren svima, tako neće nasjedati na neistine oko Sabora i saborskih zastupnika', rekao je Stazić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene