Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika operacija

350 GODINA STARA ZAGONETKA Je li rješenje na pomolu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savršeno očuvan predmet s broda mogao bi otkriti što se događalo u posljednjim trenucima prije potonuća.

Nakrcan topovima i barutom, engleski ratni brod London isplovio je ušćem Temze 1665. godine kako bi se u Engleskom kanalu borio protiv Nizozemaca. No, brod nikada nije došao na cilj a 300 vojnika zauvijek je skončalo na dnu mora.

Danas, 350 godina nakon posljednje plovidbe, arheolozi se spremaju obnoviti sudbonosan predmet s olupine koji bi mogao otkriti što se dogodilo s brodom u njegovim posljednjim trenucima plovidbe i zbog čega je došlo do eksplozije.

U operaciji koja je zakazana za 12. kolovoza, ronioci planiraju izroniti savršeno očuvano drvena topovska kola koja su i jedini dio pomorske opreme pronađen na olupini.

Pročitajte i ovo Potopljen ruski desantni brod u Crnom moru Napad dronovima Ukrajinska vojska se oglasila o potapanju ruskog broda: "Očistit ćemo Crno more od terorističkih objekata" Temza u Londonu (Foto: AFP) Blizu Londona Neočekivan prizor u Temzi: "Ne mogu vjerovati da ovo pišem - nije šala"

MISTERIJ NAPUŠTENOG BRODA Već 84 godine luta morima

'Riječ je o podmorskoj lokaciji od velikog povijesnog značaja jer su olupine brodova koji su potopljeni u 17. stoljeću izuzetno rijetke. Ova je jedini primjer olupine koja je na neki način djelomično preživjela eksploziju, odnosno od koje je nešto i ostalo', kazao je Charles Trollope, povjesničar oružja za Independent.

Ratni brod London imao je 76 topova a bio je izgrađen za mornaricu Olivera Cromwella.
Topovska kola izvlačit će ronioci s dizalicom od 20 tona, a bit će to najveće pomorska arheološka operacija u Velikoj Britaniji u posljednja dva desetljeća.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene