Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije Nobel, ali...

Tajna dugovječnosti najstarijeg muškarca na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od Alexandera Imicha (111) danas je starije čak 66 žena, a najstarija je Japanka (116).

Najstariji muškarac na svijetu je 111-ogodišnji Alexander Imich, poljski Židov koji je nakon što je preživio holokaust i sovjetski gulag, emigrirao u Ameriku.
Danas živi u New Yorku, a službeno proglašenje najstarijim čovjekom na svijetu komentirao je riječima; 'Pa nije baš da sam dobio Nobelovu nagradu'. Za New York Times je kazao kako nikad nije mislio da će doživjeti te godine.

Pročitajte i ovo Zapaljeni plakat s likom Donalda Trumpa (Foto: AFP) SVETI GRAD JERUZALEM Krv, oružje i pijesak: Zašto je jedna Trumpova objava razbjesnila pola svijeta i bacila iskru u bačvu baruta New York Times o hrvatskom smilju (Foto: screenshot) UZ FOTOGRAFIJE NAŠEG SURADNIKA New York Times o proizvođačima smilja u Hrvatskoj: Može li jedna "besmrtna" biljka preporoditi hrvatsko gospodarstvo?

Gerontology Research Group proglasila ga je najstarijim muškarcem na svijetu nakon što je prošlog mjeseca preminuo Talijan Arturo Licata, taman prije svog 112 rođendana.
Alexander Imich trenutno se u svom stanu na Manhattnu oporavlja od posljedica pada, a ozljeda ga je smjestila u bolnicu taman na njegov 111. rođendan.
Najstariji čovjek na svijetu kaže kako se još sjeća trenutka kada se prvi auto provozao njegovim selom, a kao najveće otkriće koje se dogodilo za njegovog života istaknuo je – avion.

Imich je rođen 4. veljače 1903. godine u imućnoj židovskoj obitelji u gradu Czestochowa. Borio se protiv Rusa u rusko-poljskom sukobu od 1919. do 1921. godine u mornarici, no nije mu bilo dozvoljeno postati kapetanom jer je bio židovskog podrijetla. Nakon toga radio je kao profesor kemije. Kada su Nijemci ušli u Poljsku, sa suprugom je pobjegao u dio zemlje koji su držali Rusi, ali nije im se posrećilo. Transportirali su ih u radni logor na području današnjeg Uzbekistana. Većina članova Imichove obitelji ubijena je u nacističkim logorima, a on je emigrirao u Ameriku 1951. godine.

Doznajte koliko godina ukupno ima najstarija obitelj na svijetu!

Usprkos brojnim životnim nedaćama, uspio je doživjeti starost o kojoj većina ljudi može samo sanjati. Na pitanje koji je recept za dugovječnost, Alexander Imich odgovara: 'Teško je reći. Vjerojatno su u pitanju dobri geni. Pretpostavljam da je pomoglo i to što nisam imao djece, a i bavio sam se trčanjem'.
Nekad je pušio, ali je prestao. Nikad nije pio alkohol, a jede malo, iako ne može odoljeti čokoladi i sladoledu. Iako je najstariji muškarac na svijetu, od njega je starije čak 66 žena. Najstarija osoba na svijetu je Japanka Misao Okawa sa 116 godina.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene