447468
447468
447468
447468
447468

NAJMOĆNIJE HITLEROVO ORUŽJE Nikada ostvareni san kojem nitko ne bi mogao stati na kraj

  • , 23.08.2016., 17:54
  • Autor:
  • komentara

Da mu je ovo pošlo za rukom teško bi svijet bio spašen.

 
 
 
 
Zemljina orbita (Foto: Guliver/Thinkstock)
Zemljina orbita (Foto: Guliver/Thinkstock)

Govoreći o Adolfu Hitleru i njegovoj nacističkoj ideologiji, teško je zaobići raspravu i superoružju kojim je planirao prvo pokoriti protivnike u Europi, a zatim i ostatak svijeta s ciljem nadmoći 'arijevske rase', teško je ne spomenuti i superoružje kojim je Hitler namjeravao ostvariti svoje ciljeve.

Osim što je u planu imao i atomsku bombu, planirao je i nešto što kao da je izašla iz glave nekog stripovskog negativca. Solarna zraka u Hitlerovoj je teoriji bila genijalna ideja koja je mogla čitave gradove pretvoriti u pepeo.

Još krajem 20-ih godina prošlog stoljeća, na ideju o solarnoj zraki došao je njemački fizičar Hermann Oberth. On je zamislio svemirsku postaju na kojoj će se nalaziti 10 metara široko konkavno zrcalo. Ono bi, prema Oberthovoj ideji, trebalo koncentrirati Sunčevu svjetlost na jedno mjesto na Zemlji te tako posijati smrt i uništenje baš kao što je to bio slučaj u jednom nastavku serijala o James Bondu.

Oberthovi izračuni ipak nisu bili točni te njegova varijanta solarne zrake nikako ne bi upalila. No, zato su se na tragu toga, posla primili nacistički znanstvenici koji su izračunali da bi površina reflektora u orbiti trebala iznositi 9 kvadratnih kilometara te biti presvučena elementarnim natrijem što bi trebalo akumulirati dovoljno sunčeve snage da spali jedan grad.

U naknadnim ispitivanjima od strane saveznika, dotični su znanstvenici priznali kako je za dovršetak tog projekta nedostajalo svega desetak godina.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se