453909
453909
453909
453909
453909

Možda ste i vi kupili jednu: Pogledajte kako su završile kacige njemačkih vojnika

  • , 21.10.2016., 19:34
  • Autor:
  • komentara

Kacige popularnog naziva Stahlhelm su iz tvornica izlazile u mnogo vrsta i nisu sve po završetku Drugog svjetskog rata završile kao staro željezo.

 
 
 
 
Jedna od kaciga kakve su koristili pripadnici Wermachta (FOTO: YouTube/Screenshot)
Jedna od kaciga kakve su koristili pripadnici Wermachta (FOTO: YouTube/Screenshot)

Ako je točan podatak da je između 1935. i 1945. godine njemačku vojsku služilo preko 18 milijuna vojnika, a povjesničari tvrde da je Wehrmacht imao upravo toliko pripadnika, jasno je da je po svršetku Drugog svjetskog rata diljem svijeta ostalo razasuto na milijune kaciga poznatih pod nazivom Stahlhelm.

Gdje su i kako završile? Eto, neke su ljudi ponijeli sa sobom kućama kao suvenire, neke su prisvojile vojske pobjedničkih oružanih snaga, neke u muzejima, a neke i u domaćinstvima!

Upravo tako. Tko bi ga znao, možda ste i vi u svojoj kuhinji imali jednu jer je dio njih pretvoren u posuđe. Da je tome doista bilo tako potvrdio je kratki film snimljen 1946. godine, koji je netko uspio sačuvati i objaviti na YouTubeu.

Tko bi rekao da je oprema s ratišta završila tako da je dio ljudi, primjerice, kroz nju cijedio tjesteninu... 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se