Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još uvijek je se sjećaju

Mit o Eviti Peron živ i 60 godina nakon njezine smrti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Argentini je mit o Eviti Peron živ i šezdeset godina nakon njezine prerane smrti 26. srpnja 1952..

Mit iznad svega hrani njezin strelovit uspon na socijalnoj ljestvici sve do vrha vlasti, kao i njezina borba za najsiromašnije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna objava Nezakoniti otkazi, mobing, plaće na ruke... Izvješće koje prikazuje što se događa u Hrvatskoj Ilustracija Rat u Europi Kućama se vraćaju ozlijeđeni, unakaženi ili mrtvi: ''Mlad sam i želim živjeti svoj život''

>> Vraćen nakit vrijedan čak 6 milijuna eura!

Njezin život, koji je inspirirao knjige, opere i filmove, zaustavio se u trideset trećoj godini. Milijuni Argentinaca iskreno su žalili zbog smrti svoje ikone. U isto vrijeme su u bolje stojećim četvrtima slavili smrt žene čije ime nisu željeli ni izgovarati, žene koju nisu prihvaćali kao dio svojeg bogatog i uspješnog miljea, jer je njezin dolazak u argentinski glavni grad zapravo bio bijeg od siromaštva.

Eva Duarte, tada glumica u radio dramama, koja je s 15 godina otišla iz rodnog grada Los Toldos, susrela je Juana Dominga Perona 1944. na jednoj dobrotvornoj priredbi. Vjenčali su se krajem 1945., a prva dama Argentine bila je od 1946. do smrti.

Evitina karizma zauvijek je obilježila argentinsku politiku, pa i danas predsjednica Cristina Kirchner redovito citira Evitine riječi.

Ona je aktivno sudjelovala u sindikatima, osnovala je svoju Zakladu Eva Peron s programima socijalne pomoći od kojih su korist imali milijuni siromašnih. Dala je izgraditi domove i škole diljem Argentine, osigurala zdravstvenu zaštitu i za najsiromašnije slojeve društva te je bila veliki borac za prava žena.

'Ono što je za njom ostalo to je ono što je učinila u pet godina političkog života, u razdoblju kako intenzivnom tako i kratkom, vezano uz socijalna pitanja i prava žena.', kaže povjesničar Felipe Pigna.

Njezino tijelo ekshumirano je nakon Peronova pada 1955. i dolaska vojske na vlast te je tajno pokopano pod tuđim imenom u Milanu. Tijelo je 1971. predano Peronu, a mir je na groblju u Buenos Airesu pronašla tek 1976.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene