Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što se događa?

Misterij u Čeljabinsku: Grad u kojem je sve moguće!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sasvim neobične pojave posljednjih su godina zadesile ovaj grad.

Čeljabinska oblast, na granici Europe i Azije, stoljećima je bila obrambeno uporište. Upravo se na tom mjestu naoružavala carska vojska, a u vrijeme Sovjetskog saveza na tom su mjestu građene tvornice nuklearnog oružja. No, u moderno doba, ova oblast privlači pažnju po broju nesvakidašnjih pojava u kojima je Čeljabinsk apsolutni šampion.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tri mjeseca u atmosferi VIDEO Ostaci meteora koji je eksplodirao iznad Rusije obišli Zemlju Slika nije dostupna Jedini na Zapadu Unatoč zabrani: Prošvercani komad meteora na aukciji

U veljači 2013. godine Čeljabinsk je pogodio meteor, najveći koji je pao na zemlju u posljednjih 100 godina. Eksplozija se, na sreću, dogodila oko 30-40 kilometara iznad Čeljabinska pa meteor nije pao usred grada niti je ikoga usmrtio. Ipak, oko 1600 ljudi lakše je ozlijeđeno, uglavnom zbog razbijenog stakla. Iako je meteor, za pojmove meteora, bio relativno malen, neki fizičari tvrde kako je njegova eksplozija bila jednaka eksploziji nuklearne bombe.

Prema NASA-inim informacijama udarni val bio je jednak eksploziji jačine 500 kilotona što je 30 puta jače od eksplozije bombe bačene na Hirošimu.

VIDEO Nakon meteora Rusi zabrinuti zbog - plavog snijega

VIDEO Mislili ste da ste vidjeli sve? Pogledajte OVO

Zašto bi nas eksplozija meteorita iznad Čeljabinska sve trebala zabrinuti

Najveći fragment meteora nađen je u jezeru Čebarkul, 90 km od Čeljabinska i težio je 570 kilograma.

Taman kad su se smirile strasti oko pada meteora, stanovnike je ovaj mjesec iznenadio 'trostruki izlazak sunca'. Radi se o optičkoj varci, nazvanoj i 'zimska duga' koju tijekom zime u zraku proizvode ledeni kristali. S lijeve i desne strane Sunca javljaju se simetrične mrlje svjetlosti koji se zovi 'parhelia' ili sporedno sunce, piše RT.

Nakon sve u Čeljabinsku je počeo padati plavi snijeg. Pahulje su poprimile plavu boju tijekom curenja boje iz tvornice koja proizvodi boju za uskršnja jaja.

A kao dodatak, pojavile su se i vijesti o djevojčici kojoj je budilica odsjekla glavu, Chupacabri koja tumara ulicama ovog grada, a vjerojatno se dobro sjećate i snimke na kojoj medvjed, Miki Maus, Spužva Bob i ruski animiran junak Luntik prebijaju vozača na cesti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene