Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eksplozija iznad Čeljabinska

KOJA GRDOSIJA: Težio je 12.000 tona, kretao se brzinom od 18,6 km/s

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Meteor koji je u veljači privukao pažnju cijelog svijeta bio je težak čak 12.000 tona. Tu informaciju, ali i još mnoge druge otkrili su ruski znanstvenici.

Meteor koji je u veljači ove godine eksplodirao iznad ruskog grada Čeljabinska težio je oko 12.000 tona čime je postao najveće nebesko tijelo u posljednjih 100 godina koje je ušlo u Zemljinu atmosferu. Kretao se brzinom od 18,6 kilometara u sekundi, prije eksplozije je, na sreću, izgubio oko 76 posto mase, a u trenutku same eksplozije bio je 30 puta svjetliji od Sunca.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća na autocesti kod Karlovca - 4 Kod Karlovca Objavljeni strašni detalji nesreće na autocesti: Vozač ispao iz automobila i pao s vijadukta od 15 metara Screenshot Zastrašujuća neman VIDEO Otkrivena divovska anakonda iz Amazone: Teška je 200 kilograma, a glava joj je veličine ljudske

Sve to otkrili su nam znanstvenici u novom izdanju časopisa Nature.

>> Evo zašto bi nas eksplozija meteorita iznad Čeljabinska sve trebala zabrinuti

Do ovih zaključaka došli su proučavajući ogroman broj izvješća, izjava svjedoka te snimaka i fotografija. Sama eksplozija se dogodila, kažu znanstvenici s ruske Akademije znanosti, na oko 28 kilometara iznad površine Zemlje i to jačinom od 500 kilotona.

Uz sve ovo, došli su i do zaključka kako su šanse da se ovakvo što dogodi čak 10 puta veće no što se ranije vjerovalo. Prema jednom drugom izvješću, ovakve pojave možemo očekivati svakih 25 godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene