Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najbolji rezultati

UMORNI STE, POD STRESOM? Evo koliko bi sati tjedno trebali raditi stariji od 40

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Puno je rasprava o tome koliko bi sati trebao iznositi radni tjedan, no to bi, smatraju znanstvenici trebalo ovisiti i o godinama zaposlenih.

Osobe starije od 40 godina bile bi najefikasnije na svojem radnom mjestu kada bi radile tri dana tjedno. Najnovija studija dokazala je da ljudi u srednjim godinama najbolje rade ako na poslu provedu 25 sati tjedno. Sve preko toga 'preuzimaju' umor i stres pa djelotvornost na radnom mjestu pada.

Istraživanje je provedeno na 3000 muškaraca i 3500 žena u Australiji koji su rješavali kognitivne testove. Analizirale su se i njihove radne navike. Oni koji su radili 25 sati imali su najbolje rezultate, a oni koji su 55 sati tjedno boravili na poslu imali su rezultate gore od umirovljenika i nezaposlenih.

'Mnoge zemlje razmišljaju o podizanju granice za odlazak u mirovinu što je, ako gledamo rezultate ove studije, kontraproduktivno. Stupanj intelektualne stimulacije ovisi o radnom vremenu. To je dvosjekli mač - rad s jedne strane potiče aktivnost mozga, no s druge uzrokuje umor i stres koji štete kognitivnim funkcijama. Znači da su osobe srednjih godina i one starije efikasnije ako rade pola radnog vremena. To je bolje i za njih i za posao', kazao je autor studije Colin McKenzie a prenosi Independent.
 

Pročitajte i ovo Ilustracija 17. ožujka Provjerili smo koje su trgovine otvorene ovu nedjelju Radno vrijeme trgovina i šoping-centara 10. ožujka detaljan popis Pogledajte kako rade trgovine ove nedjelje: Otvoreni su i neki šoping-centri

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene