Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Scribble Pen

Ovo je zaista posebna penkala! To što može je nevjerojatno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveća svjetska platforma za financiranje kreativnih projekata Kickstarter lansirala je revolucionarni uređaj koji može jednostavnim dodirom na bilo koju podlogu kopirati i na zaslon računala ili papir reproducirati 16 milijuna različitih tonova boja, te čak 100 tisuća njih pohraniti u svoju internu memoriju.

Čarobni uređaj veličine i oblika obične kemijske pod nazivom Scribble Pen rezultat je dvogodišnjih istraživanja i zajedničkog rada inženjera elektronike i znanstvenika jedne start-up kompanije iz San Francisca, piše britanski Guardian. Kao inspiraciju, njegovi su tvorci koristili programe Microsoft Paint i Photoshop a željeli su napraviti "nešto brzo, precizno i superjednostavno za uporabu".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna izum Slavoljuba Penkale Stota godišnjica od polijetanja prvog hrvatskog aviona Slika nije dostupna Izumitelj Slavoljub Penkala konstruktor prvoga hrvatskog zrakoplova

Penkala nastala kao rezultat njihova tehnološkog čarobiranja može kopirati bilo koju nijansu ili ton boje s bilo koje (organske ili neorganske) podloge te ju u roku od nekoliko sekundi reproducirati na zaslon računala i papir.

Uređaj je opremljen 16-bitnim RGB senzorom za boje i mikroprocesorom, uz pomoć kojih utvrđuje boju koju potom u bubnju penkale "miješa" koristeći vodenu tintu u uobičajenim osnovnim komplementarnim bojama cijan, magenta, žutoj i crnoj, te bijeloj.

FOTO Pogledajte ove nevjerojatne lutke za seks

Vrh penkale "crta" koristeći istu tehniku mikrodisperzije kao inkjet printer - "samo mali" - i "uz jednu malu tajnu prilagodbu". Jedan od najvećih izazova bio je napraviti vrh penkale koji se sam čisti, kako bi se izbjeglo nakupljanje boje i "zaštopavanje". Penkala ima internu memoriju veličine 1GB, u kojoj može pohraniti 100 tisuća nijansi boja.

Scribble Pen je na Kickstarteru lansiran s cijenom od 150 dolara (oko 850 kuna) a očekuje se da će postići cijenu od oko 300 dolara. Reprodukciju boja na zaslonu računala omogućuje Scribble Stylus, koji se preko Bluetootha povezuje s pametnim telefonima i tabletima i koji omogućuje tagiranje i pretraživanje boja i njihovo konvertiranje u različine modele boja. Obje su penkale opremljene vrhovima različitih širina koji omogućuju crtanje poteza različitih debljina i dubina tonova.

Ukoliko prototip revolucionarnoga uređaja nađe ulagača, tinte za njega prodavat će se odvojeno po cijeni od oko tri do deset dolara, a iz start-up kompanije koja ga je osmislila poručuju da trenutno rade na razvoju hardvera koji će omogućiti bojanje glazure za torte u bilo koju nijansu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene