Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istine i mitovi

Kako se doista živi u visokoj politici?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Biti dijelom diplomacije neke zemlje nosi brojne pogodnosti, a mnogi je povezuju i s lagodnim životom na račun poreznih obveznika. No, jesu li sve baš tako?

Diplomacija i diplomati otkako postoje bude u ljudima znatiželju pa čak i ljubomoru zbog svoga poziva. Jesu li oni samo službenici koji vrlo malo rade, luksuzno žive na račun poreznih obveznika, imaju mnoštvo privilegija koje besramno koriste i još imaju i imunitet i ne mogu biti kažnjeni?

Pročitajte i ovo Ambasada SAD-a u Havani Novo izvješće Razotkriven misterij havanskog sindroma: Na udaru američki diplomati i špijuni, iza svega stoji velika sila? Oleg Butković Sukob s predsjednikom Butković odgovorio na izjave o "bratovu poslu s kamionima" i poslao novu poruku

Mnogo se klišeja vezuje uz sam spomen diplomata. Mi vam donosimo deset mitova, od kojih su neki i djelomično istiniti.

1. Parkiranje
Diplomati smiju parkirati gdje žele i smiju voziti čak i u alkoholiziranom stanju.
Netočno. Za diplomate vrijede jednaka pravila kao i za obične građane. Jedina je razlika u tome što oni imaju diplomatski imunitet i država nema načina za izvršenje kazne protiv stranih diplomata.

2. Vjenčanje
Ukoliko ste u inozemstvu i želite se vjenčati, to može učiniti diplomat vaše zemlje.
Netočno. Doduše, do 2008. godine to se moglo u Njemačkoj, piše Bild. Vjenčani list njemačkog veleposlanstva bio je smatran vrlo posebnim, no nažalost, tamošnje je ministarstvo vanjskih poslova ukinulo tu romantičnu mogućnost.

3. Teritorij
Zgrade veleposlanstava ne pripadaju teritoriju zemlje u kojoj se nalaze.
Netočno. Većina je zgrada veleposlanstava iznajmljeno i uvijek su u vlasništvu zemlje u kojoj se nalaze. Međutim, zbog nepovredivosti veleposlanstava policija im ne može prići.

4. Check-in na aerodromima
Osobna prtljaga diplomata ne smije se provjeravati tijekom sigurnosne kontrole na aerodromima.
Netočno. Svakako se pregledava i osobna prtljaga diplomata. Ukoliko to odbije, osoblje aerodroma će mu vrlo ljubazno priopćiti da ne može putovati. Ono čega su diplomati ipak oslobođeni jesu carinske kontrole.

5. Fina hrana
Diplomati svaku večer imaju elegantne večere na kojima piju šampanjac i jedu kavijar.
Djelomično točno. Međutim, i te svečane i elegantne večere također su dio diplomatskoga posla, jer se na njima stvaraju kontakti i uspostavlja komunikacija. Ali nisu na svim primanjima kavijar i šampanjac glavni specijaliteti. Na nekima se pije i devino mlijeko i jedu ovčje oči.

>> FOTO U ovo se ulaže 290 MILIJARDI dolara!

6. Uspjeh
Diplomati samo pričaju i ništa ne rade.
Prosječnom građaninu doista izgleda kao da diplomati samo pričaju. Međutim, moraju znati da razgovor pomaže državama u održavanju bliske suradnje, a i krize i sukobi mogu biti prevladane uz pomoć diplomacije.

7. Ljubaznost
Diplomati su u svakoj situaciji ljubazni, pa s osmijehom primaju čak i udarce.
Jednoga je francuskoga veleposlanika u Alžiru u 19. stoljeću pretukao tamošnji vladar. Diplomat je ostao pristojan, ali Francuska je ubrzo okupirala tu zemlju, koju su oslobodili tek nakon 130 godina. Iako se od diplomata očekuje da budu pristojni i ljubazni, svakako odnos prema njima određuje vrstu i način suradnje među zemljama.

8. Laganje
Diplomati jako rijetko govore istinu.
Dobrobit njihove zemlje glavna je obveza koju na umu mora imati svaki diplomat. A u takvim je slučajevima ponekad i korisno sugovorniku prešutjeti istinu, jer se tako može spriječiti loš odnos dviju država. Ukoliko se ipak mora reći neka neugodna istina, vrijedi stara poslovica: 'Diplomacija je umjetnost kojom se nekoga može poslati kvragu tako da se on čak i veseli tom putovanju.'

9. Novac
Diplomati zarađuju jako puno novca i žive kao bubreg u loju. Među diplomatima je poznato da se puno bolje zarađuje u inozemstvu nego u vlastitoj zemlji. U inozemstvu zarađuju jako dobro zahvaljujući tome što su oslobođeni poreza, a mogu raditi i u zemljama u razvoju, koje uglavnom imaju niži standard od njihovih zemalja.

10. Elegancija
Diplomati su uvijek elegantno odjeveni i ponašaju se i u džungli jednako kao da su na prijemu kod engleske kraljice.
Djelomično točna tvrdnja. Razina je elegancije svakako veća u ministarstvu vanjskih poslova, nego u bilo kojem drugom, a i većina je diplomata zahvaljujući svomu međunarodnom iskustvu toliko iskusna da se u svakoj situaciji znaju primjereno ponašati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene