Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo izvješće

Razotkriven misterij havanskog sindroma: Na udaru američki diplomati i špijuni, iza svega stoji velika sila?

Ambasada SAD-a u Havani
Ambasada SAD-a u Havani Foto: Afp
Misteriozan skup simptoma poznat kao havanski sindrom pogodio je američke diplomate i špijune diljem svijeta.

Prvi oboljeli od misteriozne bolesti pojavili su se u američkoj ambasadi u Havani 2016. godine, po čemu je sindrom dobio ime. Glavni su simptomi havanskog sindroma mučnina, glavobolja, gubitak pamćenja, vrtoglavica i osjećaj nelagode.

Provedena je velika istraga bolesti američkih dužnosnika, a nalazi američke obavještajne službe su objavljeni prošle godine. Pokazali su da je "vrlo malo vjerojatno" da je neka neprijateljska strana odgovorna za zagonetnu bolest.

Međutim, istraživačka medijska skupina Insider, koja je usmjerena na Rusiju i ima sjedište u Rigi, tvrdi da bi tajanstveni sindrom mogao biti povezan s energetskim oružjem kojim su raspolagali pripadnici ruske vojno-obavještajne diverzantske jedinice.

Insider tvrdi da su se pripadnici jedinice ruske vojno-obavještajne službe (GRU), poznate kao 29155, nalazili u blizini kad su se dogodili zdravstveni incident u koje je bilo uključeno američko osoblje, piše Reuters.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna obljetnica Hrvatska je već 15 godina dio najmoćnijeg vojnog saveza, ali o njezinu članstvu odluku nisu donijeli hrvatski građani  

Cjelogodišnja Insiderova istraga u suradnji sa 60 Minutes i njemačkim Der Spiegelom također je pokazala da su viši pripadnici Jedinice 29155 dobili nagrade i promaknuća za rad povezan s razvojem "nesmrtonosnog akustičnog oružja".

U ranijem američkom izvješću se suzbija teorija o tome da su stotine američkih dužnosnika bile na meti neprijatelja koji je kao oružje koristio energetske valove. No, nije opovrgnuta tvrdnja da su neprijatelji upleteni.

Rusija je prethodno negirala bilo kakvu umiješanost.

Pročitajte i ovo Na kuću Irfana Čengića bačena ručna bomba, ilustracija Očevid u tijeku Šok u Sarajevu: Na kuću načelnika bačena bomba

Insiderovo izvješće tvrdi da se prvi incident sa simptomima havanskog sindroma vjerojatno dogodio prije 2016. godine: ''Moguće je da su napadi počeli dvije godine ranije u Frankfurtu u Njemačkoj, kada je službenik američke vlade stacioniran u tamošnjem konzulatu izgubio svijest uslijed izloženosti snažnoj energetskoj zraci.''

Američki Kongres usvojio je 2021. poseban propis koji ovlašćuje State Department, CIA i druge vladine agencije SAD-a da daju isplate naknadu osoblju i njihovim obiteljima koji su bili pogođeni bolešću tijekom službenog zadatka.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene