Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slušala iz kome

Jezivo: Htjeli su je isključiti s aparata, a nije mogla dati znak da sve čuje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gospođa Bone pati od Guillain-Barréova sindroma, autoimune bolesti perifernog živčanog sustava koja dovodi do potpune paralize.

Jenny Bone, 40-godišnja Engleskinja iz Bedfordshirea, prisjetila se u razgovoru za Daily Mail zastrašujućeg trenutka kada su liječnici upitali njezinog supruga da li je želi skinuti s aparata dok je ležala paralizirana i bez mogućnosti da pošalje bilo kakav signal da je svjesna što se događa.

Pročitajte i ovo Pogreb žrtve nasilja na Zapadnoj obali Na Zapadnoj obali Izraelski doseljenici u valu nasilja ubili dvojicu mladih Palestinaca Zdravko Strižić nakon kratke i teške bolesti Preminuo novinar Zdravko Strižić

Naime, Bone je unatoč medicinski induciranoj komi mogla čuti i razumjeti sve što se oko nje zbiva, te je danas zahvalna suprugu što je odgodio takvo rješenje unatoč tome što je imala s njim dogovor da će joj skratiti muke nađe li se u situaciji da bude trajno onesposobljena.

Bone je lani na poslu pretrpjela srčani udar, te se vjerovalo da je ostala trajno i teško oštećenog mozga zbog nedostatka kisika dok su je oživljavali.

"Nisam odgovarala čak niti na osnovne podražaje zbog čega su mislili da nema nade da ću se oporaviti. Srećom, suprug je zatražio da me drže na životu dok ne stignu rezultati magnetske rezonancije, dok ne dobije dokaz da nema više moždanih aktivnosti", ispričala je.

Iako je u bolnicu stigla s pismom u kojem je stajalo da najvjerojatnije boluje od Guillain-Barréova sindroma, liječnici su iz nekog razloga zanemarili mišljenje koje im je moglo pomoći da odmah postave točnu dijagnozu.

Ipak, jednom kada su utvrdili da Bone doista pati od autoimune bolesti perifernog živčanog sustava koja dovodi do potpune paralize, počeli su tretman pomoću plazmoferoze i intravenskog unošenja imunoglobulina, što je u konačnici dovelo do oporavka.

"Nekad se sedacija zna malo 'isprati', pa je moguće da je gospođa mogla tu i tamo čuti što se oko nje događa. Ali treba uzeti u obzir i to da je zbog lijekova halucinirala te u stanju nalik snu samo zamišljala situaciju", pojasnio je neurokirirg Munchi Choksey. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene