Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Putovanja slavnog fizičara

Einsteinovi dnevnici šokirali svijet: "Ta nacija nalikuje na stado, čak i djeca izgledaju tupo"

Pisma Alberta Einsteina (Foto: AFP)
Pisma Alberta Einsteina (Foto: AFP) Foto: Afp
Privatni dnevnici Alberta Einsteina, nastali tijekom njegovih putovanja Azijom u 20-im godinama, otkrivaju kako je slavni znanstvenik imao prilično rasističke stavove prema ljudima koje je sreo na svojim putovanjima, naročito Kinezima.

Einstein, koji je rasizam jednom opisao kao "bolest bijelih ljudi", tijekom boravka u Kini ljude opisuje kako "prljave i tupe", piše Guardian.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Xi Jinping ciljaju jednu zemlju Američki obavještajci uvjereni: "Kina i Rusija planiraju novu invaziju. Ne vidimo zašto ne bi" Nesreća u Kini 500 spasioca u akciji VIDEO Stravična nesreća: Urušila se autocesta, vozila padala u provaliju, a poginulo je najmanje 19 ljudi

Primjećuje kako "Kinezi ne sjede na klupama dok jedu poput Europljana, već čuče kao Europljani dok se 'olakšavaju u šumi'".

"Čak su i djeca malodušna i izgledaju tupo. Bila bi šteta kad bi Kinezi zamijenili sve druge rase. Čak i oni koji su prisiljeni raditi kao konji ne odaju dojam svjesne patnje. Jedinstvena nacija koja nalikuje na stado, često su sličniji automatima nego ljudima", navodi se u dnevnicima.

Nisu ga se posebno dojmile ni Kineskinje.

"Primijetio sam kako je malo razlika između muškaraca i žena. Ne razumijem kakvu to fatalnu privlačnost imaju Kineskinje da očaraju tamošnje muškarce do te mjere da se ne mogu braniti protiv teškog blagoslova potomstva", čudio se Einstein.

Pod imenom "Putni dnevnici Alberta Einsteina: Daleki istok, Palestina i Španjolska, 1922-1923", dnevnike je objavio Princeton University Press.

Znanstvenik je putovao iz Španjolske na Bliski istok preko Šri Lanke, tada zvane Cejlon, u Kinu i Japan.

Opisujući svoj dolazak u Port Said u Egiptu Einstein je zapisao kako se suočio s "Levantincima u svakom pogledu ...kao da su izvučeni iz pakla" kad su se popeli na brod da prodaju svoje stvari.

Također je opisao svoj posjet Colombu na tadašnjem Cejlonu te ustvrdio da ljudi "žive u velikoj prljavštini i znatnom smradu na zemlji, malo rade i malo trebaju". (Hina/D.I.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene