Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predviđanja Stanley Morgan

Japanci će 'osvojiti' Europu, Italija uništava euro, prijete inflacija, nemiri i pobune

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Investicijska banka Stanley Morgan u svom izvješću makroekonomskih događaja za 2013. godinu donosi 17 mogućih scenarija koja bi mogla protresti globalno tržište.

Kako prenosi Business Insider Japan će kupnjom državnih obveznica zemalja čiji je kreditni rejting na razini 'smeća'  preko svoje središnje banke 'osvojiti' Europu, izbori u Italiji uništit će euro,  dok će Rusija svim snagama pokušati uspostaviti moć nekadašnjeg SSSR-a.

Ovo su samo neki od događaja koji bi prema izvješću investicijske banke Stanley Morgan u sljedećoj godini mogli promijeniti tijek svjetske povijesti. Rast svjetske ekonomije i dalje će ostati u 'zoni sumraka' - negdje između blagog rasta i ponovnog pada u recesiju, predviđaju u Morgan Stanleyu.

Analitičari upozoravaju da bi se iduće godine u svjetsko gospodarstvo mogla vratiti velika inflacija, te tako mnogim investitorima izazvati 'srčne napadaje' , a rast cijena pšenice mogao bi dovesti do novih nemira i pobuna.

>> '2013. bit će loša za gospodarstvo, ali 2014...'

Inflacija bi se mogla ponovno vratiti na velika vrata zbog još jedne suše koja bi tako ograničila poljoprivrednu proizvodnju, a  Australiju očekuje recesiju nakon 21 godine.

Nakon što se američki političari neće uspjeti dogovoriti o smanjenju proračunskog deficita američko će tržište početi strmoglavo padati, te tako prisilit demokrate i republikance da brzo postignu sporazum, nakon čega će ekonomsko povjerenje odmah početi rasti, kao i investicijska aktivnost, što će ubrzano popraviti situacija na tržištu rada.

Jačanje japanskog jena doveo bi do poskupljenja japanskih proizvoda i tako smanjio konkurentnost i izvoz, stoga će dio strategije o tome kako obuzdati rast jena biti kupnja državnih obveznica zemalja eurozone koje su pogođene dužničkom krizom prije nego što obveznice pođe kupovati Europska središnja banka.

Izbori u Italiji, koji će se vjerojatno održati u veljači, izazvat će novu krizu u cijeloj Europi. Kampanja koja se odvija uz žestoke kritike mjera stroge proračunske štednje, plaši investitore koji smatraju da bi Rim mogao napustiti euro i vratiti liru. Takva će panika na tržištu prisilit Italiju da se obrati za pomoć fondu za spasa eurozone i time dati znak za početak programa ECB za kupnju obveznica. Za investitore će, međutim, ta odluka stići prekasno, rasprodati će euro i vrijednosne papire rubnih članica eurozone. Tako će Italija biti pokretač nove krize, predviđaju u Morgan Stanleyu.

U Velikoj Britaniji sve je jači otpor prema Europskoj uniji što investitorima predstavlja veliku brigu, a u Morgan Stanleyu smatraju da je vjerojatnost izlaska Velike Britanije iz EU sada puno veća od one da će eurozonu i Uniju napustiti Grčka ili neka druga mediteranska zemlja.

>>BiH: Ulaskom Hrvatske u EU smanjuje se kupnja hrvatske robe

Kineske će vlasti, u ranom stadiju ekonomskog pada snažno pooštriti financijske uvjete u zemlji, što će dovesti do zamrzavanja likvidnosti u bankarskom sustavu, oštrog ograničavanja kreditiranja. Sve to uzrokovati će niz bankrota poduzeća i ljudi koji neće moći vraćati kredite.

Brazil će sve više jačati nakon što će predsjednica Brazila Dilma Rousseff nastavit i realizaciju ambicioznog programa gradnje infrastrukture u šestoj po veličini ekonomiji na svijetu. To će dovesti do porasta investiranja u tu zemlju, kao i do snažnog jačanja brazilske valute reala.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene