Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S morskih dubina

Izumire najtužnija riba na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australska škrpina, ili popularno nazvana najtužnija riba na svijetu, odnedavno ima i pravi razlog za 'pokislo lice', jer joj prijeti istrebljenje.

Na tu činjenicu upozoravaju znanstvenici, koji tvrde kako ribolovci prijete ovoj neobičnoj vrsti ribe, prekomjernim izlovom s velikih morskih dubina, u istočnom obalnom pojasu Australije. Naime, ova riba živi na 800 metara dubine pa i nije neobično da ju čovjek u pravilu i ne viđa. Međutim, ribari koji love druge stanovnike istih morskih dubina, koji su izuzetno jestivi, za razliku od ove ribe, sve češće među lovinom pronalaze i primjerke australske škrpine, odnosno latinski, psychrolutes marcidusa.

Pročitajte i ovo Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..." Riba Pojas - 1 riba pojas Iznimno rijedak susret s ogromnom ribom, morskim čudovištem: U Jadranu je viđena tek 3 puta, a u cijelom Sredozemlju samo 60

'Te su ribe vrlo osjetljive na povlačenje mrežama, a iz onog što je nama poznato, one jedino mogu opstati na velikim dubinama', objasnio je profesor Callum Roberts, sa sveučilišta u New Yorku te dodao kako ta tužna riba sad ima i pravi razlog za tugu. Istaknuo je kako su ribari doslovce izlovili obalne vode do 200 metara dubine pa su krenuli u izlog na veće dubine i time ugrozili stanište ovih riba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene