Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prije 2,6 milijuna godina

Kako je nestao misteriozni Megalodon - Znanstvenici možda imaju odgovor!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izumiranje nekoć golemih morskih pasa možda je dovelo do toga da kitovi narastu do današnjih veličina, pokazuje studija o kojoj je nedjelju piše BBC.

Megalodon, drevni predator dugačak od 14 do 18 metara nalik velikom plavom kitu, lovio je primitivne kitove usane koji su bili manji od svojih današnjih srodnika.

Pročitajte i ovo Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to" Vuk - 2 Udruge upozoravaju Uhićen splitski psihijatar zbog mučenja 67 pasa i dva vuka: "Kakvi su to ljudi? To su neljudi!"

Megalodoni su izumrli prije 2,6 milijuna godina na prijelazu is pliocena u pleistocen, nakon čega su kitovi usani počeli rasti do današnjih veličina.

Smatra se da su morski sisavci činili glavninu prehrane 50-tonskog morskog psa, no ikako nema pouzdanih dokaza da su se hranili kitovima usanima, uz njihove fosile često se nalaze Megalodonovi zubi.

Ako su bili na jelovniku morskog psa, nestanak tog predatora veličine kamiona možda je pokrenulo nesmetan rast kitova, smatraju znanstvenici.

Kitovi usani filtriraju sićušne organizme iz vode pomoću organa nalik češlju u ustima. U tu skupinu spada i najveća živuća životinja na svijetu, veliki plavi kit koji može narasti do 30 metara.

Suautorica studije Catalina Pimiento iz Prirodoslovnog muzeja u Gainesvillea na Floridi kaže da je su znanstvenici napravili tek prvi korak u rasvjetljavanju nestanka Megalodona.

"Još nismo sigurni kako taj mehanizam funkcionira", rekla je Pimiento BBC-u u vezi s evolucijom kitova. "Kad smo otkrili kada se to dogodilo, uočili smo da se podudara s rastom kitova. Sada trebamo ustanoviti je li jedan događaj, nestanak Megalodona, uzrokovao drugi, evoluciju gigantizma kod kitova", istaknula je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene