Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napokon otkriven uzrok smrti

Tutankamon umro mlad jer je bio plod incesta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smrt egipatskog faraona Tutankamona u dobi od 19 godina bila je rezultat incesta njegovih roditelja, otkrili su znanstvenici.

Godinama su znanstvenici pokušavali riješiti misterij zašto je Tutankamon umro prije svoje 20-te godine. Sada su znanstvenici uspijeli metodom CT skena, DNK testiranja i arheoloških informacija utvrditi da je sudbina mladog faraona bila zapečačena činjenicom da su mu otac i majka bili brat i sestra.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SAVIJENA PIRAMIDA Prve 3D slike otkrivaju što se nalazi u jednoj od najstarijih piramida Slika nije dostupna Uzbuđenje na vrhuncu OTKRIĆE STOLJEĆA u Tutankamonovoj grobnici

>> VIDEO: Tutankamonovo lice prvi put izloženo javnosti

Znanstvenici kažu da njegovo tijelo jednostavno nije bilo stvoreno da traje. Do sada je postojalo nekoliko teorija od čega je umro Tutankamon poput onih da su uzrok udarac u glavu ili slomljena noga.

Najnovija istraživanja arheolozi i genetičari su započeli prije pet godina provodivši CT snimanja. Nakon što su utvrdili da nije umro od ozljede glave išli su istraživati ostatke mumija njegove obitelji. DNK analiza je bila pokazala da njegova majka nije niti jedna od poznatih supruga njegova oca nego jedna od pet sestara, još se ne zna koja.

Srodnici lakše prenesu kopije loših gena svojem potomku, zbog čega njihova djece često imaju genetski defekt.

Istim istraživanjem otkriveno je i da je Tutankamon imao genetsku deformaciju stopala te rascjep usne. To mu je otežavalo život, ali nije bilo fatalno. DNK analizom je otkriveno da je nekoliko puta u svom kratkom životu bolovao od malarije, koja je možda i bila kobna za krhkog faraona.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene