444530
444530
444530
444530
444530

Ispod hrama Maja otkriven drevni vodovod

  • , 26.07.2016., 11:25
  • Autor:
  • komentara

Drevni grad Palenque jedno je od najvažnijih arheoloških nalazišta iz doba Maja.

 
 
 
 
Drevni grad Palenque jedno je od najvažnijih arheoloških nalazišta iz doba Maja (FOTO: AFP)
Drevni grad Palenque jedno je od najvažnijih arheoloških nalazišta iz doba Maja (FOTO: AFP)

Meksički arheolozi otkrili su drevni vodovod pod jednim od najvažnijih hramova Maja u Meksiku, objavili su u utorak znanstvenici.

Devet kanala dugih 17 metara otkriveno je pod hramom iz sedmog stoljeća u Palenqueu u saveznoj državi Chiapas, koji je na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a, rekao je voditelj iskapanja Arnaldo Gonzalez Cruz.

Složeni vodovodni sustav povezivao je kralja K'inicha Janaahb'a Pakala, vladara Palenquea, i majanskog boga vode Chaaca, pojasnio je Gonzalez.

Analiza hijeroglifa iz hrama pokazala je da se možda odnose na proljeće i predstavljaju simbolički put podzemnih voda, utjelovljen u otkrivenim kanalima, kaže.

Smješten u državi Chiapas na jugu Meksika, drevni grad Palenque jedno je od najvažnijih arheoloških nalazišta iz doba Maja.

Arheolozi su to mjesto počeli radarom istraživati 2012., misleći najprije da se radi o geološkoj anomaliji.

"Odlučili smo to podrobnije analizirati i otkrili da se radi o složenom sustavu kanala ukopanih u stijenu, točno ispod grobne komore", rekao je Pedro Sanchez Nava, koordinator u Nacionalnom institutu za antropologiju i povijest. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se