Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanimljivo istraživanje

Hrvatski se radnici najviše vole smijati dogodovštinama kolega, a najmanje nadređenima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kažu da je smijeh lijek za sve te da osmijeh otvara sva vrata. Oni koji se često smiju vjerojatno su se uvjerili u istinitost ovih tvrdnji, no stoje li one kada je u pitanju uredski bonton? Upravo su to u svom istraživanju provjerili časopis Poslovni savjetnik i konzultantska tvrtka Proago.

Online istraživanje provedeno je ovoga mjeseca na uzorku od 434 ispitanika i to uglavnom među zaposlenicima u bankarskom sektoru, financijama te javnoj upravi. Iako su istraživači očekivali da naići na strogu i uštogljenu atmosferu, ispostavilo se da 36 posto ispitanika radi u ležernom, ali tihom okruženju, dok 33 posto njih radi u veselom i opuštenom okruženju. Zanimljivo je i da čak 42 posto poslodavaca podržava smijeh i ležernu atmosferu.

Čak 72 posto zaposlenika se izjasnilo kako uredska atmosfera uvelike utječe na njihovo ponašanje i rad te kako ih veselo okruženje potiče na bolji i produktivniji rad. Sukladno tome, 73 posto ispitanika smijalo se baš na dan kada se istraživanje provodilo, dok se tek 5 posto njih ne sjeća kada su se zadnji put uopće nasmijali. Zanimljivo je i da čak 12 posto poslodavaca zabranjuje smijeh jer smatraju da smanjuje produktivnost zaposlenika.

>> Što vas nasmijava?

Istraživanje je pokazalo i kako se zaposlenici najčešće smiju dogodovštinama kolega (60 posto), a najmanje nadređenima (3 posto). Zanimljivo je i da smatraju kako se količina smijeha tijekom godinama ne smanjuje, iako se 29 posto njih smije samo do 5 minuta dnevno, a samo 6 posto do trideset minuta.

Ovo je zanimljivo istraživanje još jednom pokazalo kako je ljudima doista potrebna pozitivna radna atmosfera kako bi bili produktivniji. Možda bi se onih 12 posto poslodavaca koji zabranjuju smijeh na radnom mjestu trebalo zapitati koliko je pametno 'kočiti' jednu od jako važnih ljudskih potreba.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene