Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plavuša i predsjednik

Glasina koja živi i danas...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za zgodnom plavušom ludio je cijeli svijet, a mladog predsjednika obožavali su milijuni. Onda su se sreli...

Bliži nam se Valentinovo. Dan zaljubljenih neki posvete iskazivanju ljubavi koje sve češće prate skupi pokloni, drugi se zadrže na ruži iz vrta, a  treći se nad silnim poklonima, ružama i srcetima - zgražaju. Kojoj god skupini pripadali Valentinovo ćete teško zaobići. Kao i mi. Zato smo se odlučili prisjetiti ljubavnih priča o kojima je pričao cijeli svijet. Prva je ona o fatalnoj glumici i američkom predsjedniku. Novu priču donosimo u četvrtak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 680 dosjea Objavljene stotine novih dokumenata o ubojstvu J. F. Kennedyja: Stručnjaci za aferu skeptični Slika nije dostupna Želi biti skroz transparentan Trump: "Objavit ćemo sve preostale dokumente o ubojstvu JFK-a, osim..."

Ona je bila zgodna plavuša za kojom je ludio cijeli svijet. On je bio mladi američki predsjednik kojeg su obožavali milijuni.

Marylin Monroe ostat će, između ostalog, zapamćena kao glumica koja je Johnu F. Kennedyju u svibnju 1962. za njegov 45. rođendan seksi glasom otpjevala 'Sretan rođendan, dragi predsjedniče'. Nakon nje na pozornicu je izašao 'dragi gospodin predsjednik' i rekao da se nakon takve izvedbe može slobodno povući iz politike. Marylin mu je  pjesmu otpjevala na 'sladak i cjelovit način.'

Izvedba iz Madison Square Gardena jedna je od onih za koje rijetki mogu reći da je nisu čuli, a performans plavokose ljepotice i danas se pamti - iz više razloga. Za početak, bilo je to jedno od posljednih pojavljivanja Marylin Monroe u javnosti. Također, na proslavi nije bila predsjednikova supruga Jacqueline Kennedy, a pjesma je dala dodatni značaj pričama da su predsjednik i glumica bili ljubavnici. Glasine o aferi između Marylin Monroe i Johna F. Kennedyja bile su toliko glasne da su žive i više od 50 godina kasnije.

O odnosima Monroe i Kennedyja postoji više teorija. I dok neki vjeruju da su se upoznali i prije njegovog braka s Jackie, jedna od teorija tvrdi da je do sudbonosnog susreta došlo u veljači 1962. kada je glumica dobila poziv na večeru u predsjednikovu čast u New Yorku. 'Konačno! Ovdje si!', navodno su bile riječi kojima je dočekao Monroe. Došao je do njenog broja, a onda je idući mjesec pozvao u kuću u Palm Springsu i naglasio da im se njegova supruga neće pridružiti. Zajednički vikend prema nekim tvrdnjama bio je vrhunac afere, ali Monroe je nakon toga očajnički htjela više.

'Zar me ne vidiš kao prvu damu?'

Svibanjskom izvedbom koju je uživo prenosila i televizija javno je pokazala svoju čežnju za predsjednikom. Ubrzo su se glasine o njihovoj aferi počele širiti nevjerojatnom brzinom. Već tada Kennedy je prema tvrdnjama autora Anthonyja Summersa bio muškarac kojeg je glumica voljela i za kojeg se htjela udati. Vjerovala je da će se zbog nje razvesti. 'Zar me ne vidiš kao prvu damu', rekla je jednom prijatelju.

Marylin Monroe umrla je 5. kolovoza 1962. u dobi od 36 godina. Kao službeni uzrok smrti navedeno je trovanje tabletama za spavanje, koje je vjerojatno bilo posljedica samoubojstva. Oko smrti mlade glumice pojavile su se brojne teorije zavjere, među kojima i ona da je ubijena. Neke su uključivale predsjednika Kennedyja i njegova brata Roberta s kojim je također imala aferu. Navodno mu se okrenula kada je John odlučio prekinuti njihovu vezu, a posjetio ju je onaj dan kada je umrla.


Posljednja osoba koju je nazvala prije smrti bio je predsjednik. A taj poziv bio je tek jedan od mnogih koje je u mjesecima prije smrti uputila Bijeloj kući.

Nazvala Jackie i rekla joj za aferu?

Jedan od poziva Marylin je prema tvrdnjama autora Christophera Andersena uputila i prvoj dami Jackie Kennedy i priznala joj da ima aferu s njenim suprugom. 'To je sjajno. Ja ću se iseliti, a ti ćeš dobiti sve probleme', navodno joj je ironično odgovorila Jackie koja je bila svjesna predsjednikovih afera, ali se uglavnom pravila da ih ne vidi.

Međutim, ona s mladom glumicom navodno joj je najviše smetala.
Nije jedina kojoj Marylin nije odgovarala. U ljeto 1962. postala je rizik za sigurnost i rečeno joj je da prekine kontakte s braćom Kennedy. Postojala je bojazan da će se predsjednik naći usred velikog skandala ako se njhov odnos nastavi istim tempom. U to vrijeme postala je deprimiranija nego inače. Navodno je nekim prijateljima rekla da će izaći u javnost s istinom o aferi kako bi se osvetila za bol koju su joj nanijeli.

Ubili su je jer je previše znala?

Nekoliko tjedana prije smrti činilo se da se oporavlja. Glumičina karijera i privatni život bili su u usponu. Radila je na nekoliko filmskih projekata, a vikend prije smrti provela je s bivšim suprugom Joeom DiMaggiom s kojima se navodno odlučila opet vjenčati. Ili ipak nije? Neki tvrde da je glumac Frank Sintara organizirao druženje na koje je pozvao i Marylin kako bi osigurao da novinarima ne otkrije detalje odnosa s predsjednikom. DiMagio je prema toj priči po Marylin stigao u subotu kasno navečer, bijesan na Sinatru i Kennedyjeve. Navodno su je drogirali i snimali njezine kompromitirajuće fotografije kako bi joj mogli prijetiti ako se odluči 'izlajati.

Idući vikend pronađena je mrtva u svojoj kući u Brentwoodu. Mnogi vjeruju da je ubijena jer je previše znala.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene