Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gori već 109 godina

FOTO: Žarulja koja je nadživjela ljude!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovo zasigurno niste znali - najstarija funkcionalna žarulja, nalazi se u SAD-u i stoji upaljena već 109 godina!

Žarulja 'Centennial light', koja krasi vatrogasnu stanicu u Livermoreu na sjeveru Kalifornije, prvi put je upaljena davne 1901. godine, a kad uzmemo u obzir da je bila ugašena samo na tjedan dana, tijekom tolikog niza godina, ne treba čuditi da se nalazi u Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda te da je još dugo vremena druge žarulje neće skinuti s trona.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čudesna žarulja Mijenja boje, ima internet, a njome upravljate pomoću smartphonea Slika nije dostupna Vampirska žarulja Možete li vjerovati da ova žarulja radi na - ljudsku krv!

Žarulju je dizajnirao Adolphe Chailet, koji se natjecao sa slavnim Thomasom Edisonom, u izradi najbolje žarulje. Ipak, sreća i uspjeh ostali su na Edisonovoj strani, iako je Chailetova žarulja pokazala kako može izdržati veće napone. Danas, njegova žarulja ima i osobu koja se brine o njoj te svoju nadzornu kameru, koja prati njezin rad. 'Ova je žarulja svijetlila još dok su moji djed i baka bili djeca. To je zapanjujuće', kaže Steve Bunn, koji se brine o radu najdugovječnije žarulje, piše Daily Mail.

Shelby Electric Company napravio je tu žarulju, a njezina snaga iznosi svega četiri vata, što nije mnogo, no dovoljno da da zauvijek ostane zabilježena kao 'svjetlosna iskra', koja je nadživjela, zasad, čak i nekoliko generacija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene