Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri godine sastavljanja

FOTO Možete li prepoznati čiji je lik ugraviran na ovu pliticu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krist kratke kose, bez brade, odjeven u togu i nejasnih obrisa ugraviran u staklenu pliticu iz 4. stoljeća predstavljen je u Španjolskoj i smatra se jednim od najstarijih prikaza iz ranog kršćanstva.

Staklena patena (plitica za hostiju) koja se koristila za euharistijsko slavlje, može se od 1. listopada razgledati u arheološkom muzeju u Linaresu u španjolskoj pokrajini Andaluziji. Arheolozima je trebalo tri godine da komadić po komadić obnove patenu pronađenu na arheološkom nalazištu Castulo, nekadašnjoj iberorimskoj utvrdi na jugu Španjolske.

Pročitajte i ovo Španjolski premijer Pedro Sanchez i portugalski premijer Luis Montenegro Predlažu rješenje s dvije države Sanchez skuplja glasove za priznanje Palestine: Irska i Norveška za, Portugal suzdržan Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju

Tek kad su uspjeli sastaviti sve fragmente (80 posto plitice) dobili su staklenu patenu promjera 22 centimetra i 4 centimetra debljine. Na njezinoj su površini iskrsnula tri lika s aureolom - u središtu Krist s križem u ruci i otvorenom biblijom, a uz njega dva apostola, sv. Petar i Pavao, kažu znanstvenici.

Brazilca koji tvrdi da je Isus Krist slijedi stotine mladih žena

Arhaični crtež tipičan je za doba u kojem je kršćanstvo tek izlazilo iz ilegale, kada su kršćanski prikazi bili vrlo rijetki. 'Taj je stil kasnije napušten u korist drugih načina prikazivanja Krista, ali je karakterističan za rano kršćanstvo', netom što je tu religiju odobrio rimski car Konstantin, objasnio je voditelj projekta.

Patene za blagoslovljeni kruh tada su se izrađivale od stakla, a ne od plemenitih metala što je kasnije postala praksa. Ekipa znanstvenika zaključila je da je patena bila izrađena u Rimu, moguće u Ostiji gdje su se nalazile staklarske radionice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene