Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neobične vrste

Artkičko more krije 'Darth Vader' meduzu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeste li znali da dubokim arktičkim morem pliva životinja koja nalikuje čuvenoj kacigi Dartha Vadera? Jeste li ikad vidjeli raka koji više podsjeća na jetija?

Nakon deset godina, više od 540 ekspedicija, 2700 istraživača predanih svojem radu i 120,000 dokumentiranih vrsta, objavljen je prvi upotpunjen popis morskih životinjskih vrsta u svijetu. Rezultat je to ulaganja teškog 650 milijuna dolara i pokušaja čovjeka da sukladno svim svojim mogućnostima, pokuša napraviti svojevrsnu potpunu enciklopediju morskog i oceanskog života.

Pročitajte i ovo Princeza od Walesa, Catherine Middleton Hvale njezinu hrabrost Britanski mediji u šoku nakon objave o bolesti princeze Kate: "Jednom se mora usredotočiti i na sebe" Divovska meduza u akvatoriju Trogira - 3 Oprezno ako ju sretnete! VIDEO Stručnjak o morskoj nemani čija je veličina iznenadila oceanografe: ''Očito je imala dovoljno hrane da naraste. Ima duge lovke, tanke poput kose''

>> FOTO: Ulovio ribu s 'ljudskim' zubalom

Svake godine, unutar spomenutih deset godina, otkriveno je oko 1650 novih vrsta, ponajviše beskičmenjaka i ljuskara, no tu se našla i pokoja nova i neobična riblja vrsta.

Spomenuti 'jeti rak', tako je primjerice otkriven u Pacifičkom oceanu, južno od Uskršnjeg otoka. Duboke arktičke vode, međutim, otkrile su istraživačima vrstu meduze, koja neodoljivo podsjeća na kacigu Darth Vadera, no nažalost, nije dobila ime po njemu. Radi se o novoj podvrsti hidromeduze nazvanoj Bathykorus bouilloni.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene