Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Intenzivna ispitivanja

Hoće li nam dinosauri dati odgovore na pitanja koja život znače?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zapadu SAD-a već se događa ono što bi moglo, samo u širim razmjerima, zapečatiti čovjekovu sudbinu na Zemlji.

Fosili dinosaura koji su lutali Zemljom prije 200 milijuna godina mogli bi dati odgovor na pitanje što bi se moglo dogoditi i ljudskoj vrsti ako se ne zaustavi globalno zatopljenje.

Znanstvenici pokušavaju odgonetnuti zašto je dinosaurima biljojedima trebalo toliko vremena da nasele tropska područja Zemlje, a vjeruju kako to ima veze s visokom razinom ugljičnog dioksida koja je bila četiri do šest puta veća nego što je danas. Na ekvadorsko područje su, naime, dinosaouri biljojedi stigli tek 30 milijuna godina nakon što su se pojavili.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Strože mjerenje emisija CO2 Nova pravila EU-a: Mogle bi rasti cijene automobila, osobito onih koje Hrvati najviše kupuju Može li nas Sunce spasiti od globalnog zagrijavanja? (Ilustracija: Guliver/Thinkstock) Prirodni proces Može li nas Sunce spasiti od globalnog zagrijavanja? Do 2050. ući će u jednu od svojih hladnih faza

Pojavila se nova teorija o nestanku dinosaura

Uz toliko visoke razine CO2, tropska klima bi se, zaključili su znastvenici, dramatično promijenila između kišnih i sušnih godina. Tijekom suše, vegetacija bi doslovce izgorjela zbog temperatura viših od 600 stupnjeva stoga je bilo nemoguće da dionsauri biljojedi ondje pronađu dovoljno hrane, piše Independent.

'Ukoliko nastavimo ovim putem, mogli bi se na Zemlji opet razviti jednaki uvjeti. Osim toga, na zapadu SAD-a koji je pogođen velikom sušom, događa se nešto slično', upozorava stručnjak Randall Irms, s Natural History Museuma u Utahu.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene