Obavijesti Video Pretražite Navigacija
To je samo kraj Baktuna

Čelnik Maja umoran od pitanja: 'Svijetu neće doći kraj 2012.'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od čelnika indijanskog naroda Maja iz Gvatemale, Apolinario Chile Pixtun kaže da je umoran od pitanja o kraju svijeta 2012. godine.

'Prošle sam se godine vratio iz Engleske i potpuno su me izmorili s tim stvarima', rekao je Pixtun, negiravši da su Maje predvidjele kraj svijeta 21. prosinca 2012., piše AP. Stvari će se još pogoršati, nakon što se uskoro počne prikazivati holivudski film '2012.', u kojem su opisani potresi, kiša meteora i tsunami zbog kojeg bi nosač aviona trebao pasti na Bijelu kuću. 'Dovoljno je loše što dobivamo emailove od školaraca koji govore da su premladi da bi umrli. Pisala nam je i jedna majka dvoje male djece koja se boji da ih neće vidjeti kako odrastaju', rekla je Ann Martin sa sveučilišta Cornell. Teorije o sudnjem danu, prema riječima Pixtuna potekle su od Zapadnjaka, a ne Maja. Značajan vremenski period za Maje završava tim datumom, a entuzijasti su pronašli seriju astronomskih podataka koji se podudaraju sa 2012.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Bio jednom čovjek po imenu Frost…' Charlie Frost odao počast Nostradamusu poemom Slika nije dostupna 'Optimističan' kao i obično Charlie Frost: Mikro roboti će nas sve proždrijeti!

Nečitljiv odlomak

Arheolozi, astronomi i Maje kažu da je jedina stvar koja će vjerojatno pogoditi Zemlju zapravo kiša meteora New age filozofije, pop astronomije, internetskih glasina o propasti svijeta i televizijskih specijala poput onog History Channela koji je pomiješao predikcije Nostaradamusa i Maja. Nagađanja su nastala nakon što je kamena ploča Maja pronađena u ruševinama u južnom Meksiku tijekom rada na autocesti 1960-ih. Velik dio ploče je oštećen, a dio je ukraden. No, u onome što je ostalo sadržan je datum 2012. Natpis opisuje nešto što bi se trebalo dogoditi 2012. godine, što uključuje Bolon Yoktu, misterioznog Boga Maja povezanog s ratom, ali i kreacijom. Međutim zbog oštećenja kamena, kraj odlomaka gotovo je nečitljiv.

'Maje nikada nisu rekle da će svijetu doći kraj'

Arheolog Guillermo Bernal interpretira da bi posljednji glifovi mogli imati značenje: 'On će se spustiti s neba.' Bernal dodaje da zapisi Maja idu i dalje od 2012. godine, a jedan uključuje i godinu 4.772. Kalendar Maja počinje 3.114 prije Krista, a periodi tzv. Baktuna imaju otprilike 394 godine. 13 je značajan, sveti broj za Maje, a 13. Baktun završava 21. prosinca 2012. 'Maje nikada nisu rekle da će svijetu doći kraj, nikada nisu rekli da će se nešto loše neizbježno dogoditi', zaključio je David Stuart, sa sveučilišta u Texasu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene