Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teolozi tvrde

Bog je imao suprugu, no ona je izbačena iz Biblije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako bi sljedeće moglo izazvati mnoge kontroverze, časopis Time prenosi kako su prastari Izraelci štovali boga Jahvea i božicu Ašeru, božicu plodnosti, koja je bila navodno uključena u prve verzije Biblije.

Spomen o tome prvi put je iznio povjesničar Raphael Patai, koji je i iznio tu teoriju još 1967. godine, prenosi Discovery. No novo svijetlo toj teoriji dala je Francesca Stavrakopoulou, koja predaje teologiju i religiju na Sveučilištu Exeter.

Pročitajte i ovo Biblija, ilustracija (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSEL) U AUSTRALIJI Brat i sestra nisu plaćali poreze jer su "protiv Božje volje i zakona" pa završili na sudu Einsteinovo pismo o Bogu (Foto: AFP) - 5 ''Riječ Bog za mene...'' Na dražbi se prodaje Einsteinovo pismo, očekuje se da će postići cijenu od 1,5 milijuna dolara

Ona tvrdi kako natpisi na prastaroj keramici pronađenoj u sinajskoj pustinji ukazuju na štovanje Jahve i Ašere kao para, a poglavlje u Knjizi Kraljeva spominje božicu u Jahvinom hramu. Pronađeni su još i mnogi tragovi u starim tekstovima, nakitu i figuricama iskopanim u starom sirijskom priobalnom gradu.

Stavrakopoulouino otkriće podupire i J. Edward Wright, predsjednik Centra za učenje judaizma u Arizoni i Instituta za arheološka istraživanja u Arizoni. On je potvrdio kako nekolicina hebrejskih tekstova spominje Jahvu i njegovu Ašeru. No, čini se kako se otad gotovo svaki trag i spomen te božice izbrisao iz Biblije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene