444899
444899
444899
444899
444899

Bivši agent FBI-ja otkriva: Prema ova tri znaka možete zaključiti da vas netko laže

  • , 29.07.2016., 12:32
  • Autor:
  • komentara

Prije svega, postavljajte pitanja tako da se na njih treba odgovoriti na najjednostavniji mogući način, s da ili ne.

 
 
 
 
Lažljivac, ilustracija (FOTO: Thinkstock)
Lažljivac, ilustracija (FOTO: Thinkstock)

Kada niste sigurni da li vas netko laže, a što je gotovo svakodnevna situacija, postoje znakovi koji upućuju na to s kime imate posla. Na njih je ukazao nekadašnji agent FBI-ja Jack Schafer u knjizi The Like Switch koja je objavljena još u siječnju 2015. godine i iz koje mediji često posude poneki savjet.

1.) Zaobilaženje izravnog odgovora

Postavljajte pitanja tako da se na njih treba odgovoriti na najjednostavniji mogući način, s da ili ne. Onaj tko vas laže, često će pribjegavati sivoj zoni i tražiti drugi izraz, odnosno ulaziti u jezične vratolomije. 

Dođe li do takve situacije, postavite isto pitanje ponovo. Ne dobijete li opet jednostavan odgovor, "da" ili "ne", imate svako pravo početi sumnjati.

2.) Pa

Onaj tko već unaprijed zna da vam neće dati odgovor koji želite čuti, u smislu da vam ne želi reći istinu, vrlo često nesvjesno počinje odgovor uz veznik "pa"!

3.) "Zašto da ti vjerujem na riječ?"

Upitate li nekoga u čije riječi sumnjate trebate li mu vjerovati, onaj koji vam govori istinu će često biti izravan pri odgovoru.

"Jer ti govorim istinu" je rečenica koju želite čuti, dok lažljivci često pribjegavaju drugačijim formulacijama. Primjerice "jer sam iskrena osoba," "ne moraš mi vjerovati ako ne želiš" ili "nemam razloga lagati", su izrazi koji upućuju na to da sugovornik manipulira.

 

 

 

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se