Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA DNEVNIK NOVE TV

Mislav Bago na tržnici i kod frizera - kako će u praksi izgledati zamjena kuna u eure te hoće li doći do zaokruživanja cijena na više? "Recesija je, katastrofa..."

Aktualno Galerija +0 Mislav Bago na šišanju Galerija 1/1 >>
Iako će Hrvatska službeno uvesti euro tek prvog siječnja 2023. godine, preračunavanje je u svakodnevnom životu građana već davno krenulo. Reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago otkriva kako će to izgledati i hoće li se cijene povisiti.

Sada znamo i posljednji detalj oko uvođenja eura, utvrđeno je to danas u Bruxellesu. Tečaj je 1 prema 7,53450. Ali, nije još sve gotovo. Tiskaju se novčanice, trebaju se napuniti bankomati kako bi od 1. siječnja Hrvatska dobila treću valutu od neovisnosti.

"Mislim da je ovo povijesni dan za Hrvatsku", rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić. Od rujna će se cijene iskazivati u eurima i kunama, a kako to već danas izgleda i hoće li mnogi uvođenje eura iskoristiti da malo povećaju cijene, istražio je reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

Krenulo je preračunavanje

Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde čestitala je Hrvatskoj. "Čestitam, ovo je vrijeme za slavlje. Ovo je 20. članica u 20 godina otkada je kreiran euro". "Glas o euru mora doći do svakog našeg građanina", rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Taj glas stigao je i prije nego što je ministar mislio, jer se na zagrebačkoj tržnici već počelo preračunavati. "Kupine su sad 15 kuna, a hoće li ostati 1,99 ili 2 eura, o tome nisam baš razmišljala. Mislim da 2 eura nije problem", rekla je prodavačica Ivanka.

Međutim, većina još uvijek ne zna što raditi, i kako - hoće li zaokruživati ili ne. Sada u šoping treba ići s kalkulatorom, u borbu s lovcima u mutnom. "Takvih je uvijek bilo i uvijek će ih biti", rekao je ministar Marić. "Sada je vrijeme da udruge potrošača prate tko diže cijene više nego što je osnovano", rekao je premijer Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Zdravko Marić, ministar financija sastanak ministara financija Marić nakon sastanka u Bruxellesu pojasnio što će biti s kunama nakon 1. siječnja

Pročitajte i ovo Boris Vujčić, guverner HNB-a Euro od 1. siječnja 2023.! Vujčić o hrvatskom članstvu u eurozoni: "Ovo će se odraziti na rast standarda građana, to znači veću sigurnost..."

Provjerili smo i s nekoliko ostalih prodavača na tržnici hoće li zaokruživati cijene na više, i većina je rekla da vjerojatno hoće.

"Šišanje košta 80 kuna, to znači da će koštati 10,62 eura. Hoćemo li ići na 11 eura ili ostajemo na 10?", upitao je Bago frizerku. "Pa kako ćemo ostati, recesija je, katastrofa, ne znam uopće kako će ljudi preživljavati", odgovorila je. "Dakle, dobro će nas ošišati", dodao je Bago.

Od 5. rujna počinje dvojno iskazivanje cijena, međutim mnogi podizanje cijena naprosto neće moći izbjeći. "Kava u kvartovskom kafiću je 12 kuna, kad se uvede euro to će biti 1,59. Hoćete li zaokružiti?", upitao je Bago. "Hoću, na 1,60", rekao je konobar u zagrebačkom kafiću. 

Politika podijeljena

Političari su podijeljeni oko toga kakve će uvođenje eura utjecaje imati na život građana. Prosječna plaća od 7.547 kuna iznosit će 1002 eura, dok će prosječna mirovina od 2.706 kuna iznositi 359 eura.

"Eurofili" kažu da nije najbolje vrijeme, ali..."Euro predstavlja štit od još gorih kriza, i nemojmo zaboraviti da može doći do nestašice energenata", rekao je saborski zastupnik SDP-a Boris Lalovac.

"Euroskeptici" se, s druge strane, fokusiraju na negativne posljedice uvođenja eura. "Jedan od efekata konverzije jest porast cijena", rekao je saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot. Ministar na odlasku ne skriva činjenicu da je inflacija hrvatski problem broj jedan. "Inflacija je u ovom trenutku naš ključni izazov", rekao je.

Međutim, to je problem kojim će se baviti njegov nasljednik, dok on s 45 godina napušta politiku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene