Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RONNA sustav

Što mislite o robotima u kirurgiji?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U KBC-u Dubrava danas je predstavljena velika inovacija u neurokirurgiji, koja je plod domaće inteligencije.

OSTAVITE SVOJE KOMENTARE NA FACEBOOKU I TWITTERU, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna A što kažu oni? Ostojić: Pucam od zdravlja i snage, Jovanović: Ne trčite za mnom, sve sam rekao Slika nije dostupna Rekonstrukcija Vlade Ako je ovo smjena radi smjene, onda od svega neće biti ništa

Robotski sustav RONNA, zamišljen je kao sustav koji omogućava uporabu u različitim neurokirurškim operacija poput stereotaktičkih zahvata gdje je nužna velika točnost. Danas je prvi put javno predstavljen u sklopu kliničkog ispitivanja robotske primjene u neurokirurgiji u realnom okruženju operacijske sale.

>> VIDEO Pogledajte kako će hrvatski neurokirurzi operirati pomoću ROBOTA!

Prezentacija je impresionirala i nazočne ministre znanosti i zdravlja, Željka Jovanovića i Rajka Ostojića. Ipak, za početak, RONNA sustav trebao bi samo asistirati i neće se zasad baviti invazivnim zahvatima, oni će biti prepušteni neurokirurgu. Kompleksniji zahvati trebali bi uslijediti tek kasnije.

Čitav sustav upravljiv je putem tableta ili smartphone uređaja, a asistiranje tog robotskog sustava, skraćuje vrijeme operacije i do dva i pol sata. Što vi mislite o robotima u kirurgiji? Imaju li oni tamo svoje mjesto?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene