Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tema dana

Kako komentirate izbor pape Franje za poglavara Katoličke crkve?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nadbiskupa Buenos Airesa Jorgea Marija Bergoglija gotovo nitko nije smatrao favoritom, no upravo je on na jednoj od kraćih konklava izabran za novog poglavara Katoličke crkve.

OSTAVITE SVOJE KOMENTARE NA FACEBOOKU I TWITTERU, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI!

Pročitajte i ovo Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema Papa Franjo Opsežno objašnjenje Katolički biskupi protive se blagoslovu istospolnih parova: Vatikan ih pokušao umiriti novim objašnjenjem

Premda je na konklavi 2005. godine bio glavni konkurent današnjem papi u miru Benediktu XVI, novoizabranog papu Franju, dojučerašnjeg nadbiskupa Buenos Airesa Jorgea Marija Bergoglija, gotovo nitko nije spominjao među favoritima za novog poglavara Katoličke crkve. No, upravo je on dobio podršku najmanje dvije trećine članova kardinalskog zbora, koji su u jednoj od kraćih konklava ovog isusovca, za kojeg kažu da je istovremeno konzervativan, ali i sklon reformama, izabrali za rimskog biskupa.

>> Papa Franjo je isusovac: Znate li tko su oni?

Okupljeno mnoštvo na vatikanskom Trgu svetog Petra već famozni bijeli dim iz dimnjaka na krovu Sikstinske kapele dočekalo je s velikim oduševljenjem.

Za razliku od pomalo profesorski nastrojenog Benedikta XVI, koji je i kao Joseph Ratzinger niz godina živio i radio u Vatikanu, papa Franjo je pontifikat započeo s imidžem vrlo skromnog i tradicionalnog čovjeka koji je tijekom života odbijao bilo kakav luksuz te je nerijetko putovao autobusom.

U svom prvom obraćanju vjernicima u Vatikanu, svim ljudima dobre volje uputio je blagoslov, pozivajući ih na 'novi put bratstva, ljubavi i međusobnog povjerenja'.

Kako komentirate izbor pape Franje za poglavara Katoličke crkve?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene