Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čestitke

Računalni miš slavi 30. rođendan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnji dan 1981. godine osobno računalo dobilo je tada novi, prepoznatljivi dio opreme - miš.

Prvi integrirani miš pojavio se sa Xerox Star workstation računalom, a svoje ime zaslužio je zbog mini i oblog oblika te žice koja je podsjećala na rep istoimenog glodavca.

Pročitajte i ovo PR ZANIMLJIVOSTI Politika ga ne zanima, ali spremno poručuje: Volim i ljevicu i desnicu! Slika nije dostupna Može i bez žrtava Lukavo, nema što: Osmislio je genijalnu klopku za miševe

No, prvi, eksperimentalni uređaj za navigiranje računalom, izumljen je još 1964. godine, a izumio ga je Douglas Englebart, koji je radio na istraživačkom institutu Stanford u Paolo Altu, u Kaliforniji, piše Wired.

Otad je njegov izum prošao brojne preinake a 27. travnja 1981. napokon se pojavio i kao standardni dio računalne opreme. Osim miša, novitet su tada postali i grafičko sučelje, te korištenje datoteka, servera i elektronske pošte.

Danas, miš se uzima zdravo za gotovo, a pravi 'hardcore' korisnici računala, reći će vam da vam miš za rad na računalu zapravo i nije potreban, već da je to najobičniji komoditet. No miš je definitivno popularizirao rad na računalu i krajnje ga pojednostavio. Sretan rođendan!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene